Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Як рятуватися від негативних й трагічних новин

Щодня нас оточують різні новини – позитивні й негативні. З початком повномасштабного вторгнення трагічних подій побільшало. Така дійсність, з якою усі стикнулися, і яку треба прожити. Як рятуватися від негативу і допомогти собі, аби далі працювати на благо України?

Інформатор поспілкувався з психологинею Валерією Худзіцькою.

Ми щодня живемо з відчуттям небезпеки, нас огортають біль, відчай, лють, зневіра. У цій круговерті не слід забувати про своє психічне здоров’я. На що звернути увагу? Психологиня каже, наші переживання абсолютно нормальні, бо зараз ми сприймаємо травматичний досвід не так, як у мирному житті.

“Наша психіка вміє захищатись, якщо ви помітили, що жахлива звістка викликала неочікувані для вас переживання, значить ви виснажилась і дещо закрились для інформації. Якщо раніше психічні травми переживались доволі лінійно – травматична подія сталася і поступово відбувалось зцілення, – то зараз ми переживаємо одну за іншою травматичні і трагічні події. Мабуть, ні у кого з нас поки що ні про яке зцілення мова не йде, ми можемо сподіватись на ситуативне полегшення від дуже інтенсивних переживань”, – зауважує вона.

Така реальність зараз, тож не варто вимагати від себе неможливого.

Як допомогти собі і близьким?

Порада, на перший погляд, банальна – дозувати інформацію, яку ми споживаємо.

“Але я не певна, чи в когось це справді виходить. Це теж викличе стрес і тривогу, як і безперервне читання. Зараз новини, з одного боку приносять травматичні переживання, а з іншого – своєрідне відчуття контролю над ситуацією. Спробуйте обговорювати з близькими те, що вас вразило, обов’язково попередньо запитавши людину, чи для неї це зараз можливо. Спробуйте зрозуміти, як саме ви можете виразити свій жах, лють чи безсилля – словами, слізьми, криком. Можливо, вам потрібно відволіктись на якесь монотонне заняття. А може підійде щось інтенсивне – швидкий біг, силові навантаження. Можливо, для вас буде помічним побути в пригніченому і мовчазному стані деякий час, можливо заспокоєння принесе волонтерство і фінансова допомога“, – радить психологиня.

Слід бути уважним до себе та близьких та помічати зміни у самопочутті. Запитуйте, чим можна зарадити, як подбати, замислитися. зо допомагало раніше? Експериментуйте, бо немає способів, які підходять всім.

Інколи підбадьорення може бути зайвим, а допомагає відвертість, можливість бути собою в усіх станах.

“Поряд з жахом і горем, ми маємо також багато інформації про героїзм, відданість, надію, допомогу, відвагу, силу, помсту, любов, багато зворушливих і хвилюючих моментів. Ми бачили за ці місяці і роки маленькі і великі перемоги. Відведіть в своїй душі місце і для цих моментів”, – каже Валерія Худзіцька.

Знайдіть свій спосіб переключитися від негативу і працюйте далі. Нам Україну відбудовувати.

Фото: Depositphotos.

Спілкувалася Софія Сіренко

Нагору