Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Яка ситуація з укриттями у Франківську

Однією із умов очного навчання у школах та дитсадках є наявність добре облаштованого укриття. Однак у місті не лише проблеми зі сховищами у закладах освіти. 

Це з’ясував Інформатор.

Як виявилося, не всі школи та дитсадки мають належне укриття.

“Якщо почнеться очне навчання 1 вересня, то ми змушені будемо закрити школи та садки для мешканців, які живуть біля цих закладів. Директори щодня перевірятимуть територію закладу на вибухонебезпечні предмети. А якщо мешканці використовуватимуть ці сховища для свого укриття, ми цього зробити не зможемо. Тобто за умови очного навчання з 1 вересня жильці не зможуть ховатися в укриттях шкіл чи дитсадків“, – роз’яснила на оперативній нараді в міського голови заступниця міського голови та директорка департаменту освіти та науки Вікторія Дротянко.

Згідно з норм укриття в школі чи дитсадку повинне мати до 2 метрів висоти, тут має бути вода, світло, засоби першої необхідності. У дитсадках – лавки чи стільчики, роздатковий матеріал, печиво, вбиральня. До 13 укриттів у дитсадках у Франківську немає жодних зауважень, вони належно облаштовані, інші шість – мають дооблаштувати. А ще до 10 – є суттєві зауваження.

“Маємо доопрацювати ці заклади, облаштувати додатковий вхід – вихід. Деякі заклади не мають укриттів, і ми шукаємо альтернативу. Щодо шкіл – 32 не мають зовсім ніяких зауважень, 10 шкіл мають суттєві зауваження, які ми мусимо усунути до 1 вересня. Вісім училищ мають гарні сховища”, – сказала

Яка форма навчання буде з 1 вересня?

За словами голови ОВА Світлани Онищук, кожен навчальний заклад вирішувати разом із батьками, який режим навчання обрати.

“Якщо ви вирішите, що ваші діти мають навчатися в онлайн режимі, ми створимо всі умови для дистанційного навчання. Коли вирішите, що офлайн, то наше завдання – створити умови для очного навчання. Ми зараз працюємо над цим питанням. У кожній громаді створені комісії, які вивчають стан захисних споруд – укриттів, бомбосховищ. Також є питання переобладнання перших поверхів. Усі захисні споруди повинні відповідати рекомендаціям ДСНС“, – сказала вона.

Онищук додала, робота навчальних закладів буде залежати від ситуації в нашій області та на фронті.

До теми: За чи проти: як франківці ставляться до навчання офлайн (опитування).

Яка ситуація з укриттями в Івано-Франківську?

На роботу сховищ останнім часом нарікають мешканці. У Франківську 46 споруд цивільного захисту. 21 сховище – неготове, його відновити неможливо. Окрім цього, ці споруди на балансі фонду державного майна. Про це на нараді в міського голови зазначив начальник управління з питань надзвичайних ситуацій Ігор Влізло.

“Щодо тих шкіл, де немає підвалів, ми шукаємо сховище в районі ста метрів біля закладу”, – зауважив він.

На балансі комунального підприємства “Комфортний дім” 211 будинків, підвали яких слугують укриттям. Втім ця цифра може змінюватися. Наприклад, через підтоплення або ж мешканці туди знесли сміття. В інших випадках підвал можуть просто зачинити, тоді колодку зривають працівники “Комфортного дому”. На розміщення укриття сигналізують відповідні стрілки.

На оперативній нараді мер дав доручення розмістити інформацію на зупинках та будинках, де є найближче сховище. Тож це має допомогти мешканцям краще орієнтуватися, де можна сховатися. Втім, це може бути не зовсім безпечно.

Фото – Павло Пивовар.

Нагору