Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Релокація та партнерство: для підприємців 9 областей проведуть бізнес-тури Прикарпаттям

Стартував проєкт “Розвиток бізнес сектору України”, який допоможе підприємствам обмінюватися досвідом та ефективно вести бізнес. Його втілюють на базі торгово-промислових палат всіх областей. Сьогодні, 21 липня, на круглому столі обговорювали концепцію проєкту. 

Повідомляє Інформатор.

Цей проєкт передбачає відновлення старих контактів та встановлення нових. Підприємці дев’яти регіонів – це Харківська, Чернігівська, Донецька, Запорізька,  Дніпропетровська, Житомирська, Полтавська та Одеська області – зможуть створити щось нове. У межах проєкту відбуватимуться навчальні бізнес-тури Прикарпаттям. Вони стосуватимуться сфер сільського господарства, крафтових виробництв та локальних ремесел, деревообробної галузі, туризму, харчової промисловості.

За словами керівниці проєкту Лесі Круп’як, наше місто може бути трампліном для різних бізнесів. Бізнес-тури будуть складатися з двох частин – офлайн-виїзди на локації та онлайн-обговорення.

“Більше половини малого бізнесу згорнула свою діяльність. Це відбувається по-різному: комусь ракета розбила завод, в когось недостатня кількість комплектуючих матеріалів, зруйновані канали збуту. А в когось єдиного фахівця, який вміє координувати роботу центру, мобілізували. Бізнесу потрібно знайти свій шлях і побудувати роботу”, – сказав заступник голови ОДА Богдан Футерко.

Він додав, влада працює з інвесторами, зокрема, із сфери IT. Наразі спостерігається спад інвестицій у цю галузь, що намагаються виправити.

Президент Донецької торгово-промислової палати Максим Ануфрієв розповів, що ситуація, яка склалася через повномасштабне вторгнення, потребувала від бізнесу нестандартних рішень. Серед них – релокація бізнесу.

“Це найкращий спосіб розвивати та зберегти свій бізнес. Природно, що підприємства не були готові до потрясінь, переїзду. Ці питання вирішувалися важко. Наприклад, щоб перевезти з Краматорська підприємство на 50 осіб і дві-три виробничі лінії, потрібно були тижні підготовки, логістики, два – три тижні на вивантаження на новому місці. А є ще питання комунікації”, – сказав він.

Ануфрієв додав, що релоковані підприємства знайшли на Прикарпатті прихисток, їх зустріли гостинно й підтримали. Партнерство дуже важливе, воно сприяє налагодженню співпраці між представниками бізнесу і прийняттю економічно обґрунтованих рішень. Президент Дніпропетровської торгово-промислової палати Сергій Кучерявенко теж подякував за підтримку.

Директор Івано-Франківського обласного центру зайнятості Василь Цимбалюк розповів, що Служба допомагає знайти роботу тим людям, які стоять на обліку. Роботодавцям, що працюють і розвивають бізнес, Центр сприяє у відшкодування ЄСВ. Також, згідно з поставою Кабміну, якщо роботодавець офіційно працевлаштовує переселенців, Служба відшкодовує впродовж двох місяців  і по закінченню воєнного стану впродовж місяця по 6, 5 тисяч гривень.

“З 1 липня служба зайнятості долучилася до проєкту, який передбачає надання кредитів підприємцям. Це стосується і тих, хто хоче створити свій бізнес. При працевлаштуванні одного працівника нададуть 150 тис грн, при працевлаштуванні двох – до 250 тис. грн. Це відсоткові кредити. Основна умова щодо їх погашення – сума податків, які роботодавець повинен відшкодувати впродовж трьох років”, – сказав він.

Служба зайнятості співпрацює з 60 релокованими підприємствами. Серед них і підприємства, яким шукають робітників.

Проєкт триватиме пів року. Бізнес-тури проведуть у серпі – листопаді. А в грудні відбудеться кульмінація проєкту – економічний бізнес-форум в Івано-Франківську, де презентуватимуть донорам міжрегіональні ініціативи.

Читайте також: Прикарпаття має потенціал. Як в області працює релокований бізнес.

Нагору