Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Іван Мазепа. Чому його так бояться росіяни

25 липня у 1687 році Івана Мазепу обрали Гетьманом України. Ця постать одна із ключових та найвидатніших в нашій історії. А ще його ненавидять і бояться росіяни – аж до анафеми. Чому так сталося?

Повідомляє Інформатор.

Іван Мазепа був одним із перших діячів України, які відкрито виступили проти московії, зауважує історик, кандидат історичних наук Богдан Паска. Постання 1708 – 1709 років було знаковим. Гетьман намагався заручитися підтримкою короля Швеції Карла ХІІ у  ході Великої Північної війни, яка тривала на початку XVIII ст.

“Іван Мазепа чітко заявив, що Україна – європейська держава і має бути самостійною, незалежною від Московії. А загальний вектор нашого розвитку – західний, європейський, а не східний, азіатський, власне, московський. Це не сподобалося Петру І, який був деспотом та ненависником українського. Він мав плани щодо ліквідації української автономії, яка тобі існувала“, – зазначає вчений.

Мазепа виступив проти планів Петра І. На нього московська православна церква наклала анафему. І на довгий час ім’я Івана Мазепи стало для росіян негативним. Ще би. Вони ненавидять всіх українців, тому і Мазепа – не виняток.

“У московії церква і держава – фактично одне ціле. Оскільки Мазепа став на захист українського народу, це пішло врозріз з політикою Петра І. Анафема – політичне замовлення з його боку. Церква мала великий авторитет у суспільстві, тож це робилося для дискредитації Мазепи серед простого народу”, – зауважив Богдан Паска.

Це було справді політичне замовлення, що підтвердив Вселенський патріарх Варфоломій у 2018 році. Тому анафема є недійсною.

З точки зору українських національних інтересів мазепинство – прогресивний фактор, синонім до боротьби за українську незалежність.

“Мазепа – український гетьман, який правив найдовше. При владі він протримався 22 роки – з 1687 по 1709 роки. Це рекорд. За цей час йому вдалося багато здійснити для економічної стабілізації, політичної ситуації в Україні. До Мазепи був період Руїни, коли країна була поділена між гетьманами й тривали міжусобиці. А ще він був меценатом, перетворив Києво-Могилянську колегію в академію, що позитивно вплинуло на розвиток освіти. Він збудував близько 40 церков у стилі козацького бароко. Найважливіша заслуга Мазепи –  перший з числа козацьких гетьманів відкрито виступив проти московії і сказав, що Україна має бути незалежною від східного “сусіда”, – додає історик.

Шануймо нашу історію!

Головне фото: Портрет Івана Мазепи. Осип Курилас. 1909 рік.

Розмовляла Софія Сіренко

Нагору