Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Сьогодні кароока, завтра — з блакитними очима: популярність набирають кольорові лінзи

Якщо раніше змінити імідж можна було за допомогою нового одягу чи іншої зачіски, то зараз до цього списку додалися й кольорові лінзи. Завдяки їм в одну мить можна поміняти колір очей, а підійдуть вони навіть для людей з порушенням зору. Звісно, є і протипоказання. Про них та інше читайте в матеріалі.

Інформатор поспілкувався з лікаркою-офтальмологинею, яка займається контактною корекцією, Танею Попик.

Існують різні види кольорових контактних лінз. Наприклад, одні можна носити місяць, а інші — слід змінювати кожного дня. Останні зазвичай купують для певних подій, фотосесій тощо. Також є лінзи з діоптрійною силою, які використовують для корекції зору.

Вони майже не відрізняються від звичайних лінз. Тільки мають в середині ще один пігментований шар, який не взаємодіє з рогівкою та не шкодить їй.

Доступні для купівлі 12 кольорів лінз. Серед них сірі, блакитні, зелені, карі, аметист, бірюзовий, справжній сапфір, насичений горіховий, які дають незначні зміни в кольорі. Кардинальні зміни зроблять лінзи таких кольорів: срібний сірий, діамантовий блакитний, зелений самоцвіт і медовий.

При виборі кольору варто розуміти, що лінзи не завжди будуть дивитися на оці так, як зображені в каталозі. Адже кожна людина має індивідуальну райдужну оболонку очей, що разом з лінзою можуть давати інший відтінок, ніж передбачається. Тому найкраще зробити особисту примірку і підібрати бажаний для себе колір.

За спостереженням лікарки, в Центрі сучасної офтальмології найчастіше лінзи купують дівчата та жінки. Здебільшого обирають блакитний колір. Щомісяця за лінзами звертаються 3-4 клієнти, тому потрібно робити попереднє замовлення.

Необхідно зазначити, що користуватися лінзами зможуть не всі. Існують протипокази, серед яких:

  • алергічні реакції
  • синдром сухого ока
  • запальні захворювання переднього відрізку (кератит, кон’юнктивіт)

Тож перед використанням потрібно проконсультуватися з лікарем. А якщо вже вирішили придбати кольорові лінзи, тоді вам знадобиться інформація щодо догляду.

Перш, ніж торкнутися лінзи, ретельно вимийте руки. Тоді дістаньте її з блістера кінчиком пальців, не застосовуючи при цьому нігті. Лінзу покладіть на вказівний палець, а середнім пальцем тієї ж руки потягніть нижню повіку донизу. Вказівним пальцем іншої руки потягніть верхню повіку вгору і тоді обережно покладіть контактну лінзу на око. Подивіться вниз, відпустіть верхню повіку та поморгайте.

Одягати лінзи не варто, коли почуваєте себе погано. Наприклад, при застуді чи вірусних захворюваннях. Ваші очі завжди мають чітко бачити та відчувати комфорт. В іншому випадку, лінзи необхідно зняти.

Для цього треба подивитися вгору і утримати середнім пальцем повіку. Тоді перемістити вказівним пальцем лінзу з центру ока до його нижньої частини та обережно затиснути лінзу між великим і вказівним пальцем і зняти її.

Контактні лінзи щомісячної заміни необхідно завжди очищувати та дезінфікувати. Лінзи щоденної заміни потрібно утилізувати та не використовувати повторно.

Вартість кольорових лінз в середньому становить 600-800 грн.

Придбати їх можна в Центрі сучасної офтальмології (вулиця Чорновола, 99), а також в місцевих оптиках:

  • “Плюс-Мінус” (вул. Мельника, 9Б)
  • “Люксор” (вул. Коновальця, 123)
  • “Призма” (вул. Вітовського, 19)
  • “Люксоптика” (вул. Незалежності, 15)

Тож якщо бажаєте змін і не боїтеся експериментів, можете спробувати кольорові лінзи, які точно не залишать вас без уваги!

Анастасія Стецькович

 

Нагору