Івано-Франківськ До сайту

Топ-20 історичних дат, які має знати кожен українець

Сьогодні, 28 липня, Україна відзначає День української державності. У цей день 988 року відбулося хрещення Київської Русі. Знати історію України актуально, як ніколи. І є події, які забувати не слід, бо час від час вони повторюються. 

Інформатор поспілкувався з істориком, кандидатом історичних наук Богданом Паскою, і ми визначили топ-20 історичних дат. На наш погляд, їх має знати кожен українець.

Список відкриває хрещення Русі князем Володимиром Великим – 988 рік.

Далі – 1199 р. Цього року утворилася Галицько-Волинської держави князем Романом Мстиславичем. Про це важливо пам’ятати – Україна єдина від Заходу до Сходу.

1489 рік – перша писемна згадка про українське козацтво. Козаки обороняли наші землі від ворогів, їхні традиції передавалися від покоління до покоління.

1648 рік – початок національно-визвольної війни під проводом гетьмана Богдана Хмельницького, відродження Української держави у формі Гетьманщини.

Пам’ятник Богданові Хмельницькому в Києві

1659 рік – Конотопська битва, велика перемога гетьмана Івана Виговського над московським військом.

1710 рік – затвердження козацькою радою Конституції гетьмана Пилипа Орлика.

1798 рік – вихід друком поеми Івана Котляревського “Енеїда”, першого твору нової української літератури, що написаний розмовною українською мовою.

1840 рік – перша публікація збірки поезій Тараса Шевченка «Кобзар».

1890 рік – створення першої української політичної партії – Русько-української радикальної партії (РУРП).

1914 рік – створення Легіону Українських січових стрільців (УСС), першого українського військового формування новітнього періоду.

22 січня 1918 рік – IV Універсал Центральної Ради, проголошення незалежності Української Народної Республіки (УНР).

1 листопада 1918 рік – Листопадовий Чин, встановлення української влади у Львові та Східній Галичині.

22 січня 1919 року – Акт Злуки Української Народної Республіки (УНР) та Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР) в єдину соборну українську державу. Ми показали, що Україна єдина.

Cвяткування з нагоди ратифікації “Передвступного договору” УНРадою ЗУНР, Калуш, 8 січня 1919 року. Фото: Український інститут національної пам’яті

1932–1933 роки – Голодомор – геноцид українського народу радянським тоталітарним режимом. Загинули мільйони українців.

30 червня 1941 року – Акт відновлення Української Держави Організацією українських націоналістів (ОУН) з ініціативи Степана Бандери та Ярослава Стецька. Українці показали, що бажають самі керувати в своїй державі.

14 жовтня 1942 року – офіційна дата створення Української повстанської армії (УПА). Вояки боролися за нашу незалежність і не корилися радянській системі, яка нищила українців.

24 серпня 1991 р. – Акт проголошення незалежності України. Чи не найважливіша дата з усього списку.

28 червня 1996 р. – затвердження Верховною Радою Конституції України.

Листопад – грудень 2004 р. – Помаранчева революція. Ми показали, що маємо цінності, за які стоятимемо.

Замикає нашу добірку історичних дат Революція Гідності – 21 листопада 2013 – 22 лютого 2014 рр. Ці події нас змінили та зробили сильними та згуртованими. І показали – ми не коримося, а будемо боротися за свою свободу.

Пам’ятаймо, не забуваймо!

Читайте також: Іван Мазепа. Чому його так бояться росіяни.

Софія Сіренко