Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Броньований “Мерс” Медведчука приїхав до Франківська | презентація книги

Учора, 29 липня, відбулася презентація книжки “1937” від журналіста-розслідувача “Радіо Свобода”.

Пише Інформатор.

Книгу в жанрі журналістського розслідування написав Максим Савчук, який з 2018 року створив більше 20 матеріалів про діяльність проросійського політика та олігарха Віктора Медведчука.

Продаж “1937” стартував у червні. Таку назву книга отримала через те, що Медведчук завжди їздив на своєму броньованому Мерседесі, якого можна було впізнати за номерами 1937.

Назва книга з’явилася не одразу. Коли автор перечитував розділи, то помітив, що авто олігарха часто фігурує в розслідуваннях. Зокрема, коли Медведчук під‘їжджав до Верховної Ради, журналісти бачили його “Мерседес” і мали можливість поставити декілька запитань.

На запитання, чому журналіст почав розслідування саме про цього нардепа з 450 депутатів парламенту, Максим Савчук відповів, що передусім йому цікава ця особа.

80% розслідування – це клопітка робота з документами та аналітикою. Наприклад, коли один з робітників Медведчука прийшов із кресленням його маєтку, журналіст отримав тільки сухі факти. Далі він передивлявся відео Оксани Марченко, за допомогою яких зрозумів, як виглядає оселя олігарха.

До речі, це був єдиний випадок, коли Максимові Савчуку принесли матеріали для роботи. Журналіст завжди бере дані з відкритих джерел і реєстрів, у що раніше не міг повірити Медведчук і залучив спецслужби, щоб дізнатися, хто “зливає” дані.

Безпосередньо розслідувачу ніхто не погрожував, але біля Медведчука завжди була його охорона, яка часто перешкоджала діяльності журналіста.

Про теперішнього в‘язня автор книги говорить так: “Особливість Медведчука в тому, що він знаходить потрібні моменти, коли можна ввійти в політику. Він вміє програвати, але коли є сприятливий час, він знову повертається і самореалізується”.

У книзі є розслідування про нафтову компанію подружжя, про захоплене газове родовище, про зв‘язки Медведчука та кремля та інші цікаві матеріали.

Попри те, що журналістика в час війни стала важчою, адже з метою безпеки закрита велика кількість реєстрів, Максим Савчук все одно знаходить шляхи обійти обмеження і продовжити проводити розслідування.

Анастасія Стецькович

Нагору