Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Якою буває українська вишивка | популярні техніки

Українська вишивка має давню історію, вона унікальні і різнобарвна. У Всесвітній день вишивки, який відзначають 30 липня, пропонуємо вам пригадати популярні техніки, здавна відомі на теренах України.

Повідомляє Інформатор.

Чи не найпопулярніша техніка вишивання – хрестом. Зазвичай, її виконують на канві.

Низинка – техніка виконується зі споду, вишивають “уперед голкою”. У стібку непарна кількість ниток. Низинка буває простою і замковою.

Вона поширена на Гуцульщині, Східному Поділлі, Покутті, Бойківщині, Поліссі.

Качалочки – вишивка опуклими, видовженими прямокутниками, виконані паралельними стібками. Техніка передбачає закріплення робочої нитки і далі виконання паралельних стібків через одну паралельну нитку.

Вирізування. Ця техніка поширена у полтавській вишивці. Його часто виконували білим по-білому. На Київщині його виконували червоними чи чорними нитками. Контур фігури обшивають качалочками. Одні і ті самі нитки з обох сторін контуру мають потрапляти в стовпчики. Коли фігура повністю обкидана нитками, їх вирізають біля качалок і висмикують. Стопці у сітці обкидають ниткою, при цьому роблять  в центральних клітинках накидні петлі. Потім перехрещення стовпчиків закривають двома перехрещеними діагональними стібками.

Обманка, її інша назва – розсипний хрестик. А ще її називають “фальшивим вирізуванням”. Виникла на Чернігівщині на початку ХХ ст.

Часто цю техніку виконують сірими нитками.

Гладь використовують на рушниках, сорочках. Одна із поширених технік. Поверхню тканини заповнюють стібками – косими чи прямими.

Тамбурна техніка стала популярною вкінці ХІХ – на початку ХХ ст. Шов складається із ланцюжка. Орнаменти – рослинні.

Рушники – з родинної колекції авторки.

Софія Сіренко

Нагору