Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

У Франківську презентували благодійну антологію “Поезія без укриття”

Сьогодні, 4 серпня, у Франківську презентували книгу – благодійну антологію “Поезія без укриття”.

Повідомляє Інформатор.

У книзі вірші 70 авторів з різних міст України, зокрема, Бучі, Борисполя, Ірпеня, Києва, Сум, Дніпра, Кропивницького, Червонограда, Херсона та інших міст. Поезія була написана у перший місяць війни, що є надзвичайно цінним.

Книгу писали, укладали та верстали в укриттях. Частина авторів пережила жахіття війни.

Вона побачила світ у видавництві “Discursus”, на початку червня, наклад – 500 примірників. Перша презентація відбулася в онлайн-форматі у Херсоні, наживо її презентували у Сумах, Кропивницькому, Львові, Києві. Далі книга помандрує у Червоноград та Краків.

Надія Гармазій з Кропивницького. Вона поетеса і літературознавиця, голова Кіровоградської обласної організації НСПУ, упорядниця антології. Авторка розказує, планувала цього року писати книги, привезти у місто “Шефест”, однак війна змушує адаптуватися до нових умов. 3 березня вона написала на сторінці оголошення – доєднатися до видання книги.

“Це був час, коли ми були в шоковому стані. Книга укладалася і версталася в укриттях під виття сирен. У нас не було весни і літа, але у нас є ця книга. Це не та поезія, яка оспівує війну. Писали її люди різні за віком, і цивільні, і військові. Чимало її авторів стали добровольцями. Творчість має терапевтичний ефект і ця книга теж”, – каже пані Надія.

Видання книги має благодійну мету. З продажу на сайті повну вартість спрямовують на потреби ЗСУ. Під час «живих» продажів – 25%.

Частину накладу вже продали, а один із авторів – Роман Любарський – виставив книгу на аукціон. За неї вдалося виручити 4900 грн. Усі кошти передали письменнику Андрію Любці, який спрямував їх на закупівлю машини для захисників.

Тож книга справді варта уваги, бо допоможе запам’ятати перший місяць війни. Тут багато голих відчуттів, це своєрідний “запечений згусток пам’яті”, як зауважила дизайнерка та співавторка Ірена Яніцька.

Читайте також: Морпіх Влад Якушев: Мрію писати дитячі книжки.

Софія Сіренко

Нагору