Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Домедична допомога просто неба: франківців навчали реанімації

Сьогодні, 12 серпня, в Івано-Франківську на Вічевому майдані відбуваються майстер-класи з надання домедичної допомоги. Кожен охочий перехожий може підійти до волонтерів і дізнатися як допомогти потерпілому.

Пише Інформатор.

Просто неба на карематах волонтери організації SMART Medical Aid показують мешканцям міста на манекенах як допомогти людям в надзвичайних випадках. У рамках проєкту “Запустимо серце разом” навчають як користуватися дефібриляторами, проводити серцево-легеневу реанімацію, накладати джгути та пов’язки, діяти, коли людина втратила свідомість чи подавилася їжею.

Такі випадки можуть статися в повсякденному житті кожного, тож потрібно бути готовим до всього.

“У такий важкий час важливо вміти надавати домедичну допомогу і цьому просто навчитися. Цей курс можна пройти за 3 години, але отримані навички треба завжди поновлювати. Близько 700 тисяч людей в Америці і Європі вмирає від раптової зупинки серця. Лише за допомогою знань і наявністю дефібриляторів можна врятувати майже 200 тисяч людей. Тобто вірогідність того, що людина виживе, збільшується в 3-5 разів”, — розповіла голова фонду Ірина Рибінкіна. 

Дана акція в Україні відбувається вже втретє. Спочатку вона пройшла у Львові та Дніпрі. Після завершення заходу, фонд SMART Medical Aid подарує місту дефібрилятори, які встановлять у місцях масового скупчення людей.

Інформатор дізнався у волонтерів як надавати домедичну допомогу. Спочатку — серцево-легенева реанімація.

Як її проводити, показала волонтерка Христина. Біля манекену розташовується планшет, на якому видно ефективність проведення СЛР.

Перед тим, як проводити СЛР, потрібно впевнитися, що довкола безпечно: немає агресивних собак чи не чути вибухів. Тоді підійти до людини, яка лежить без свідомості і погукати її. Якщо вона не реагує, то треба постукати по плечах. Якщо ж реакції все одно немає, тоді перевірити чи немає чогось у ротовій порожнині. У випадку, коли щось знайшли, необхідно повернути потерпілого на бік. Тоді все, що є в роті витече і очистить дихальні шляхи.

Перевірити свідомість людини можна також послухавши її дихання. Якщо за 10 рахунків ви не почули хоча би двох подихів, тоді необхідно почати серцево-легеневу реанімацію. За той час треба викликати швидку. Для дорослих достатньо 30 компресій руками. Працювати потрібно, не згинаючи ліктів. Якщо ж ви не вмієте надавати СЛР чи ніколи не пробували цього робити, тоді краще просто дочекатися медиків, щоб не нашкодити.

Волонерки Христина та Богдана показували як накладати джгути і пов’язки.

Якщо є кровотеча і поранення неглибоке (наприклад, від кухонного ножа), можна накласти тиснучу пов’язку. Вона допоможе зупинити кровотечу. Коли пройшов певний час, і пов’язка вже стала просякнута кров’ю, тоді її в жодному разі не можна знімати. Тільки поставити поверх іншу та замотати бинтом.

Така пов’язка на руці може бути 2-3 години, на відміну від джгута, який влітку накладають максимум на 2 години, а взимку — на одну. За цей час необхідно звернутися до лікаря.

При переломах накладається шина. Спочатку її потрібно прикласти до здорової ноги чи руки, щоб поміряти розміри. Шина еластична, тож підлаштовується до тіла. Потім треба прикласти її до ураженої кінцівки і зафіксувати бинтом. В умовах, коли немає шини, можна знайти палки чи гілки дерев.

Інформатор закликає відвідувати навчання з домедичної допомоги, адже такі навички можуть врятувати життя вам та іншим.

Анастасія Стецькович

Нагору