Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

“Рада оборони Івано-Франківщини обікрала онкохворих дітей”. Чому #На_шапку не відбувся

Щотижня на перетині вулиці Вітовського та площі Міцкевича відбувається серія благодійних концертів проєкту #На_шапку. Захід збирає кошти для лікування онкохворих дітей Франківщини та з окупованих територій, які наразі лікуються в Івано-Франківській обласній дитячій клінічній лікарні. Але цієї неділі, як і минулої, концерт заборонила рада оборони області. В чому причина, далі у матеріалі. 

Повідомляє Інформатор.

Організатори проєкту вийшли на мовчазну акцію з приводу відміни концертів.

Людмила Лінник каже, що цього сезону провели вже 13 концертів, але рада оборони нашої області заборонила їх проводити:

“Найцікавіше, що нам не пояснили причину, чому заборонили його проводити. Спочатку говорили, що ніби з питань безпеки. Бо у нас зараз війна і так далі. Ми пояснили і написали офіційного листа на раду оборони області про те, що ми не проводимо концерт під час повітряної тривоги. Якщо починалася тривога, ми все припиняли. У медичному університеті, що знаходиться біля сцени, є укриття, і ми всіх спрямовували туди. Тому говорити про безпеку, це, як мінімум, абсурдно, бо поруч ринок, багато супермаркетів, і всі працюють. А там набагато більше скупчення людей, ніж було у нас на концерті”.

Також пані Людмила розповідає, що наразі збирають кошти на обладнання, яке вартує понад пв мільйона гривень, але керівництво ради позбавило їх можливості проводити збори коштів надалі:

“Ми зібрали близько 150 000 гривень. Розраховували зібрати ще, як мінімум, 300 000 до закінчення сезону. І якщо б раптом нам не вистачило б зібрати всю суму, то б оголошували відкритий збір або шукали б якихось локальних благодійників. І зараз я пропоную членам ради оборони області порахувати їх кількість, скинутися усім колективом, аби зібрати 300 000 гривень і переказати ці кошти нам. У нас мовчазний протест Зібралися наші волонтери. Ми з капелюхами. Люди все одно кидають нам гроші. І наші постійні глядачі підходять до нас і запитують: “А чому сьогодні немає концерту?”.

Людмила Лінник каже, що на площі діти волонтерів вирішили намалювати написи на бруківці:

“Тут мав бути благодійний концерт” і “Стоп рак”. Таким чином вони хочуть привернути увагу нашої місцевої влади до проблеми дитячого раку. Він виліковний, але для цього дорослі мають відкрити свої гаманці”.

Людмила каже, що у дітей фактично вкрали їх гроші:

“Я офіційно заявляю, що рада оборони Івано-Франківської області обікрала онкохворих дітей, як мінімум, на 60 000 гривень. Бо ми могли зібрати на минулому концерті 30 000. І на цьому концерті 30 000 “.

Леся Качур розповідає, що волонтери очікують пояснень таких дій:

“Чому ми не можемо проводити благодійний концерт. У нас вони є камерними, а не масовими. Чому комусь можна проводити заходи, а нам – ні? Ми знайдемо вихід того, що будемо робити. Ми пережили карантин, робили закриті концерти, онлайн – трансляції. Проблема в тому, що зараз війна. Багато дітей лікується і нашому онковідділенні і їм дуже потрібна допомога”. 

Заступниця медичного директора обласної дитячої лікарні Наталія Митник говорить, що проєкт збирав самотужки кошти, купував відповідне обладнання і доставляв його до медзакладу:

“Цього року кошти збирають на ламінарний бокс – це такий  бокс інфекційної безпеки, де розводяться всі ліки. Він захищає усі розчини, які капаються дитині у вену від інфікувань. І захищає медичний персонал від вдихання випарів препаратів, яким лікують рак. У нас відділення на 25 діток. Дітки з нашої області та з півдня і сходу України”. 

Голова Івано-Франківської ОВА Світлана Онищук з цього приводу прокоментувала заяву одному з місцевих ЗМІ:

“Усі заходи, які відбувається в області, де передбачається скупчення людей, розглядається на раді оборони. Індивідуально по кожному заходу приймається рішення. Вони приймаються з метою забезпечити безпеку жителям області. А також усім, хто буде присутній на цьому концерті. До ради оборони входять відповідні фахівці всіх структур, які можливі. В кожному конкретному випадку ми зважаємо на всі умови і складові та приймаємо рішення”. 

Проте вона наголосила, що проєкт є соціальним, який треба дозволити, і він не передбачає ні великого скупчення людей одночасно:

“Ми додатково ще раз на раді оборони будемо це питання піднімати для того, щоб ознайомити з усіма правилами, за якими проводиться захід #На_шапку”.  

Інформатор також проводив трансляцію протесту та дізнавався усі подробиці. Лишаємо на неї посилання.

Читайте до теми: 7 серпня #На_шапку у Франківську не відбудеться.

Артем Тригуб

Нагору