Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Популярна іграшка Хагі Вагі – небезпечна?

Серед дітей набирає популярності іграшка Хагі Вагі – такий собі монстрик. Часто батьки висловлюють побоювання, мовляв, малечі таким бавитися – зась. Невже ця забавка небезпечна?

Повідомляє Інформатор.

Думка опитаних нами франківців розділилася. Одні казали – проти, аби діти бавилися Хагі Вагі. Їм не подобається вигляд іграшки.

Інші навпаки – купили, бо в їхнього чада забавка не викликає негативних емоцій.

Більше – у відео:

Ми запитали у психологині Валерії Худзіцької, чи можуть іграшки бути небезпечними для дитини. З її слів, так, якщо вони зроблені з неякісних чи токсичних матеріалів, не відповідають віку дитини, або ж вона може ними поранитись. Наприклад, іграшка має деталі, які можуть потрапити в стравохід, дихальні шляхи чи вухо. А як щодо емоційного плану?

“В емоційному плані – ні. Розберемось, для чого дитині іграшки. По-перше, іграшка для дитини є її продовженням, об’єктом, який можна наділити потрібними якостями. По-друге, іграшки виконують пізнавальну функцію, як-от знайомство з кольорами, формою, властивостями предметів, знайомство із способами взаємодії з предметами. По-третє, розвивальна функція, яка стосується розвитку психічних пізнавальних процесів – уяви, мислення, уваги, пам’яті. Отож іграшки є посередниками у найважливішій діяльності дитини – грі”, – пояснює психологиня.

Фахівчиня каже, найчастіше дитина сама наділяє іграшки тим емоційним сенсом і асоціаціями, які їй потрібні:

“Якщо потрібні тепло і близькість – іграшка виконуватиме функцію друга і компаньйона. Якщо потрібен захист і сила – іграшка буде мати агресивні якості. Іграшки уже можуть бути наділені певним сенсом, якщо персонажі дитині знайомі і мають свій характер”.

Зокрема, це відбувається через казки і мультфільми. Наприклад Карлсон – друг і бешкетник, Супермен – рятівник, Урсула з “Русалоньки” – зла чаклунка, яку потрібно перемогти. Всі ці рольові моделі безпечні для дитини.

А ще дитина не обирає і не взаємодіє з іграшками, які їй неприємні і викликають негативні асоціації. Дітлахи можуть гратися популярними забавками – для відчуття спільності і приналежності до однолітків.

“Це нормально і безпечно. Іграшки самі по собі не наділені магічними властивостями чи сенсом, який може нашкодити дитині чи зіпсувати характер. Так буває лише в фільмах жахів. Дитині шкодять несприятливі умови і стосунки. Це якби нам, дорослим, шкодили сережки, які є копією сережок якоїсь садистки з кінофільму. Неживі об’єкти не наділені такими властивостями, ми наповнюємо їх власним сенсом”, – підсумовує Валерія Худзіцька.

Купувати чи не купувати Хагі Вагі – вибір за батьками. Однак слід розуміти, що страшною забавка може бути лише для них.

Читайте також: Зубасті монстри в Івано-Франківську: що знають мешканці про Хагі Вагі | опитування.

Софія Сіренко

Нагору