Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Більше тисячі вчителів виїхали з Прикарпаття: як цьогоріч планують навчальний процес

Сьогодні, 23 серпня, відбулася обласна серпнева конференція педагогічних працівників. Обговорювали проблеми навчання у час війни, можливі форми уроків і тестування нових дистанційних систем.

Повідомляє Інформатор.

З початку війни 72 заклади освіти на Франківщині були перелаштовані як житло для переселенців. Про це повідомив Директор департаменту освіти ОДА Віктор Кімакович.

Подбали в області про тих школярів, які вимушено переїхали на Прикарпаття. Зареєстрували таких 10 306 учнів, з них 5536 приступили до навчання і змогли закінчити навчальний рік.

“Понад 10 тисяч дітей виїхали за межі України з Прикарпаття. Ми маємо зробити все, щоб вони повернулися, тому треба підтримувати з ними зв’язок як вчителям, так і однокласникам в Україні”, – зазначив Віктор Кімакович.

Великою проблемою також є виїзд вчителів за кордон. Наразі виїхали близько 20 тисяч вчителів, з них 1 тисяча – з Франківська.

Попри це, є завдання підготувати школу до навчального процесу, адже в захисників на фронті своє завдання, а в школярів воно інше – вчитися.

Читайте також: Навчальний рік проходитиме за чотирма моделями навчання.

Директор департаменту розповів, що працювати будуть посилено в двох сферах: безпека та патріотичне виховання учнів. Також зосереджуватимуть увагу на спортивній складовій, щоб бути фізично загартованими в теперішні часи.

Директор департаменту акредитації та моніторингу Державної служби якості освіти Іван Юрійчук додав, що на освіту зараз дивитися не можна інакше, як через призму війни. Тому зараз активно розробляється сайт для зовнішнього оцінювання EvaluEd, за допомогою якого можна навіть буде порівняти навчання в різних закладах освіти.

З вересня планується запуск ширшого використання цієї системи. Хочуть підключити більше 5 тисяч шкіл до дистанційного збору даних (через анкети).
Тоді буде пропозиція продовжити навчання за допомогою EvaluEd.

Серед основних завдань на цей рік: вчасно розпочати навчання, забезпечити умови для проведення уроків і якісно надати освіту школярам.

Анастасія Стецькович

Нагору