Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Що повинен пам’ятати кожен українець — історичний урок до Дня Незалежності

Сьогодні, 24 серпня, відбувся захід “Уроки історії, які має пам’ятати кожен”. Розповідали про становлення незалежності України, циклічність історії та ментальність українського народу.

Пише Інформатор.

Захід відбувся за підтримки департаменту молодіжної політики та спорту Івано-Франківська.

Директор департаменту Віталій Матешко зазначив, що сьогодні ми відзначаємо 31 річницю відновлення незалежності. Варто розуміти, що в усі епохи та часи були ситуації, коли нам потрібно було захищати свою територію, але ми та країна, яка ніколи ні на кого не нападала.

“Тепер маємо не соромитися бути українцями. У нас шалені традиції, чудова країна з точки зору географії, чудова земля. Щоб робити її кращою, ми маємо вже сьогодні розуміти, ким хочемо бути завтра”, — зазначив директор.

Тоді історичний дискурс розпочав модератор і спікер, доктор юридичних наук і проректор університету Короля Данила Олег Андрухів.

Він розповів, що батько в нього був визначним науковцем та істориком, того й дитинство спікера пройшло в архівах за книжками. Як казав батько Олега Андрухіва, історія завжди суб’єктивна. Через вплив радянського союзу ми досі на собі відчуваємо його наслідки. Нашу історію переписували, крали її, забороняли мову. Боялися, що Україна — предок Київської Русі, яка була могутньою державою. Через це хотіли стерти всі спогади і знищити українців.

Коли 1939 року був так званий “золотий вересень”, німецькі війська зайшли на територію Польщі, і вона опинилися в небезпеці. Тоді радянська влада вирішила “захистити” українське населення. Потім Донбас опинився в небезпеці і росія вирішила “захистити” російськомовне населення. Хоч і в часі пройшло близько 80 років, нічого не змінилося.

Таємним указом 15 вересня 1939 року було визначено, що треба зробити на анексованих українських землях. Серед пунктів: розстріляти, взяти в ув’язнення, захопити певні категорії людей. Це все подавалося як возз’єднання народів.

Таке ж возз’єднання подавала росія в 2014 році, коли прийшла ніби захистити російськомовних людей. У це тоді повірили не тільки місцеві жителі, а й багато країн світу.

Говорили також про демократію і деспотію.

“Чим сильніша диктатура, тим довші сюжети новин. У росії на день прапора один з телеканалів видав сюжет про нього на 23 хвилини. У рф досі часто звертаються до верхівки “хазяїн”, і це правда, це їхнє”, — прокоментував Олег Андрухів і наостанок додав, щоб нам треба вчитися бути незалежними і творити свою історію.

Анастасія Стецькович

Нагору