Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Натуральне мило за пів години — у Франківську виготовляють крафтову продукцію | фотоінструкція

Чи думали ви колись про те, як взагалі виготовляють мило? Такий продукт є в кожного вдома, а купити його можна в будь-якому магазині. Особливу популярність зараз набирає мило власного виробництва, яке через свою оригінальність і натуральність часто обирають для подарунку або для повсякденного користування. Зазвичай таке мило гіпоалергенне та не сушить шкіру через відсутність шкідливих речовин.

Про це Інформатору розповіла майстриня з виготовлення домашнього мила Зварич Тетяна. 

Цією справою Тетяна займається близько п’яти років. Зараз має свій інтернет-магазин tati.soap.if.

Каже, що з дитинства любила займатися хендмейдом. Якось потрапила на магазин з товарами миловаріння і вирішила також спробувати. Коли починала, то ще не було барвників і ароматів. Додавала каву чи мед, щоб змінити колір. Робила мило для себе, для знайомих, а потім люди самі почали замовляти. Одного разу мала замовлення на 23 коробочки дівчатам у школу на свято Останнього дзвоника.

Вартість такої продукції в середньому складає від 30 гривень, залежно від складності виготовлення та від ваги. Дорожче коштують набори з мила. Ціна починається з 60-70 грн.

Щоб виготовити мило, Тетяна спочатку бере мильну основу, розтоплює її в мікрохвильовій печі. Тоді додає колір і аромат.

За бажанням клієнта, майстриня може додати скрабуючі елементи, олійку чи мед. Усе розтоплює, розмішує, бере потрібну форму, збризкує її спиртом і заливає туди суміш. Можна робити багатошарове мило з різними кольорами.

Далі рідина застигає, і можна діставати з форми.

На те, щоб мило застигло, зазвичай потрібно пів години часу. Якщо декілька шарів чи кольорів, то треба чекати поки все окремо застигне. На це може піти годину-півтори часу, або й більше.

Таке мило, розповідає Тетяна, робиться без додавання шкідливих речовин, а от магазинні засоби – ні. Серед переваг також те, що клієнт сам може обрати колір, запах і вигляд мила. Такий засіб підійде і діткам для користування, оскільки є безпечним для шкіри.

До речі, найчастіше мило замовляють на різні свята в подарунок. Зокрема, на Новий рік і День святого Валентина.

Через початок війни в Україні попит на мило трохи скоротився, але замовлення все одно є, 50% з кожного продажу Тетяна віддає на ЗСУ.

Інформатор зазначає, що хоч таке мило в середньому дорожче на 10-20 грн від магазинного, але рекомендує його спробувати і тоді обрати для себе кращий варіант.

Анастасія Стецькович

Нагору