Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Невигадані історії. У Франківську презентували виставку і соціальні ролики про переселенців

Сьогодні, 30 серпня, в Івано-Франківську презентували виставку “Втрачений дім”, а ще — соціальні ролики про переселенців.

Повідомляє Інформатор.

Експозицію зі світлинами та розповідями помістили біля Музею мистецтв Прикарпаття. Це історії про те, як люди покидали рідні домівки. Усього – 22, і збирали їх впродовж липня у 29 громадах Прикарпаття, там, де живуть переселенці.

Зі слів керівниці “Молодої Просвіти” Євгенії Бардяк, переселенці, з якими спілкувалися, переважно жили в школах та дитсадках. Історії записала Тетяна Пігурська. Тексти переклала англійською Євгенія Польщикова. Над портретами працював Олександр Плаксін.

Одна із героїнь виставки Яна переїхала до нас з Харківщини. Каже, їй нікуди повертатися. В одному з будинків живуть окупанти.

“Треба було виїжджати, ходили російські військові і перевіряли мешканців, чи немає сімей військових або ТрО. У мене четверо дітей, найстаршій – 15, наймолодшій – 4 роки. Було важко виїхати, ми домовлялися з місцевим, він платив і росіяни не перевіряли документи. Сім’ї військових катують, це не секрет. Вночі було багато обстрілів, пощастило, мабуть, ми живі лишилися. Три кілометри між блокпостами над нами літали гради. Нас довезли до Полтави, а потім сіли на потяг до Франківська. Під триколорами ми не хочемо жити”, – розказала Яна.

О 15 год виставку перемістять у ратушу, де її можна подивитися до 30 вересня.

Над зйомками роликів працювали Віталій Шевелев та Олексій Рохман. Вони родом з Луганщини.

Оператор, режисер Віталій Шевелев працював над двома відео. Вони – про емоції.

“Ми хотіли передати біль людей, які зараз знаходяться на заході України. Щоб люди, які не бачили, відчули на собі пережите іншими”, каже Віталій.

Останнім часом він жив у Сєвєродонецьку і знімав ролики про відбудову Донбасу. Він каже, там далеко не всі мешканці проросійські.

В одному із роликів знялася Ірина, вона не професійна актриса. Жінка з Миколаєва, до повномасштабної війни мала невеликий бізнес. Її кафе знищили російські ракети. У відео вона плаче по-справжньому.

Софія Сіренко

Нагору