Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Книга на вихідні. “Пальто британської королеви” Ольги Деркачової

Вихідні обіцяють бути холодними. Пропонуємо вам загорнутися у теплу книгу і почитати “Пальто британської королеви” франківської письменниці Ольги Деркачової. 

Чому цю книгу варто прочитати, пише Інформатор.

Ольга Деркачова – івано-франківська письменниця, докторка філологічних наук, професорка ПНУ ім. В. Стефаника. Авторка романів “Дім Терези”, “Коли прокинешся”, та збірок оповідань “Синдром підсніжника”, “За лондонським часом”, “Повидло з яблук”, “Гуртівня штучних квітів”, “Трикотажні метелики”, “Переписник пані Мулярової” (у співавторстві з Іриною Фіщук) та інших.

Мала проза Ольги Деркачової – тонка і чуттєва. Вона про емоції, почуття, переживання. Для авторки головне передати, що відчувають герої.

До книги “Пальто британської королеви” увійшло 38 оповідань. Вони короткі, але для сильної прози непотрібно багато писати. Найголовніше можна сказати кількома словами…

Книга побачила світ у видавництві “Дискурсус” у 2021 році. Обсяг – 175 сторінок. Її зручно брати у подорожі і насолоджуватися текстами десь у кав’ярні.

Відкриває збірку оповідання “Труба”. Так лондонці називають метро. Події відбуваються у час Другої світової війни.

“Найстрашніше, що може бути, – це бомбардування під час війни”, – пише авторка. Як же це перегукуються із реаліями сьогодення.

В оповіданнях Ольги Деркачової багато діалогів. І це невипадково. Через них розкриваються персонажі.

Текст, який дав назву усій книзі, вас точно здивує. Але яке ж воно чуттєве:

“Якби я могла, писала б йому листи й заціловувала б його кожною буквочкою. А він би перечитував-перечитував-перечитував. Торкався-торкався-торкався б кожної літери, бо знав би, що насправді це не літери, а поцілунки”… Але питання: “Скільки”, – розбиває вщент мрії героїні. Чому так, і що було далі – про це читайте у книзі.

Читайте також: У Франківську презентували “(Не)сподіваного Стефаника”.

Нагору