Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

У Івано-Франківську відкрили хаб “Я-Херсон”

Сьогодні, 5 вересня, у Івано-Франківську відкрили хаб для жителів Херсонщини “Я-Херсон”. Основна його ціль полягає у відновленні та підтримці релокованого бізнесу підприємців Херсонського краю, допомозі ВПО з працевлаштуванням і пошуком житла та місці, де кожен херсонець може відчути частинку дому в Івано-Франківську.

Пише Інформатор.

Такий хаб вже працює у Запоріжжі, а тепер його відкрили і у Івано-Франківську. На відкритті була присутня влада Херсонської та Івано-Франківської областей. Також взяли участь представники різних благодійних організацій Херсонщини.

Голова Херсонської ОВА Ярослав Янушевич розповів про те,  як люди намагалися евакуюватись з окупованої Херсонщини:

“Хто не міг йти, їх вивозили на тачках. Зв’язували велосипеди для того, аби допомогли їм виїхати. Тому ми повинні розуміти, що всі наші колеги, які працюють в інших областях  нашої країни, роблять дуже важливо справу для люде, які поїхали. Вони надають їм допомогу, як психологічну, так і практичну з розселенням та працевлаштуванням, наданням їжі, засобами гігієни влаштуванням діточок. Це все є дуже важливо для нас на сьогоднішній день”.

Також Ярослав Янушевич додав, що люди мають розуміти, куди саме вони їдуть та знати, де зможуть жити, працювати і далі розвиватися. Тому важливо створювати такі хаби:

“На сьогоднішній день Київська область та Київ є рекордсменом по кількості зареєстрованих ВПО з Херсонщини. Офіційно їх трохи більше 190 тисяч. Але ми розуміємо, що в реальних цифрах їх близько 500 тисяч осіб. На початок війни офіційно в області перебувало 1 мільйон 17 тисяч осіб. Це дуже і дуже багато. Є місця і села на сьогоднішній день, в яких живуть кілька людей, або які повністю стерті. Дуже страшно туди їхати і дивитися на це”.

Голова Івано-Франківської ОДА Світлана Онищук розповіла, що дуже важливо відкривати такі хаби у кожному куточку України. Також вона додала, що в області працюють мобільні бригади, до яких можна звертатися і вирішувати проблемні питання та допомагати херсонцям:

“Це питання і працевлаштування, адже багато релокованих підприємств. Це і питання влаштування дітей у садочки, це питання отримання гуманітарної допомоги, це питання отримання соціальних допомог”.

Станом на сьогоднішній день у Івано-Франківській області зареєстровано понад 6 тисяч херсонців.

Цей хаб знаходиться за адресою: вул. Січових Стрільців, 13 (4 поверх, кабінет 9). Він працюватиме з понеділка до суботи з 10:00 до 16:00.

Читайте до теми: У центр для переселенців “ЯМаріуполь” можна принести книги для буккросингу

Артем Тригуб

Нагору