Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Якість повітря в Івано-Франківську — де слідкувати за показником

Сьогодні, 7 вересня, відзначають Міжнародний день чистого повітря для блакитного неба. Цей день встановлений ООН у 2019 році, щоб привернути увагу населення до якості повітря і його безпечності для людей.

Пише Інформатор.

З розвитком та поширенням заводів, автомобілів, підприємств, повітря щорік стає більш забрудненим. Частинки шкідливих хімічних речовин проникають у дихальні шляхи, у кров, що призводить до різних небезпечних захворювань. Серед них респіраторні захворювання, інсульт, серцевий напад тощо.

Також забруднене повітря тісно пов’язане з глобальним потеплінням, яке веде до збільшення кількості природніх катаклізмів.

Щоб слідкувати за забрудненням повітря, створений спеціальний сайт IQAir. Там можна слідкувати за погодою, напрямком і швидкістю вітру, вологістю та якістю повітря.

До прикладу, в Івано-Франківську станом на 15 годину сьогоднішнього дня концентрація шкідливих речовин у повітрі не перевищує допустимої норми. Індекс якості повітря становить 21 одиницю і має позначку — хороший.

Для покращення здоров’я, франківцям рекомендують провітрювати оселю, щоб вдома було чисте та свіже повітря, а також насолоджуватися активностями на вулиці.

На сайті також можна дізнатися стан екології у всіх містах України та закордоном. Доступні для прочитання матеріали про лісові пожежі, вплив і наслідки забрудненого навколишнього середовища, кількість смертей через низьку якість повітря та поради як врятувати Землю.

Тож слідкуйте за екологічною ситуацією в місті, бережіть своє здоров’я і турбуйтеся про власну безпеку.

Нагору