Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Не замінять електронних: життя книги у франківській бібліотеці | відеосюжет

Коли не було інтернету, до бібліотек ходили частіше. Студенти з книг могли дізнатися інформацію для університетських робіт, а науковці — відкрити щось нове для своїх досліджень. Зараз кількість читачів бібліотек дещо зменшилася, але все одно до установ приходять за фаховою літературою.

Пише Інформатор.

Ми вирішили поспілкуватися з працівницями краєзнавчого відділу Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки імені І. Франка Оксаною Шаран та Іриною Фотуймою, та розпитати бібліотекарок про те, яку літературу читають зараз франківці, більше про правила зберігання книг в архівах і про саму професію.

Оксана Шаран працює в бібліотеці близько 18 років, 10 з яких — у відділі краєзнавчої літератури. Колись жінка працювала у відділі абонементу і зазначає, що в ті часи до бібліотеки приходили багато людей. На той час ще не були так розвинені цифрові технології, тож студенти приходили брати книги додому на ніч, за що платили 30 копійок. Це була доступна можливість, адже придбати книгу було дорого.

Проте за книгами тоді дивилися дуже ретельно. Тоді навіть був відповідний прейскурант, щоб оплатити пошкоджені книги. Іноді траплялося, що приходили читачі, брали книжки і повертали їх пописаними чи брудними від їжі. У таких випадках книгу повертали назад, щоб користувачі привели її до порядку або відкупили нову. Зараз з такими випадками пані Оксана не зіштовхується.

Щоб книги довше зберігалися, є певні правила. Наприклад, стелажі мають бути розміщені перпендикулярно до вікон, захищені від сонячних променів, з дотриманням відповідного температурного режиму — приблизно 18 градусів. У приміщення постійно має надходити свіже повітря та здійснюватися вологе прибирання. Час від часу також здійснюється санітарна обробка книг.

Пані Оксана розповіла, що бібліотека налічує понад пів мільйона видань, 200 тисяч з яких розташовуються у відділі книгозберігання. Найстаріша книга —  видання кобзаря за 1886 рік. Ще близько 30 книг зберігаються від 19 століття.

А більше про книги та читачів краєзнавчого відділу літератури, дивіться у відео з бібліотекаркою Іриною Фотуймою:

Вадим Оксенчук

Анастасія Стецькович

 

Нагору