Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

У Франківську вдруге пройде фестиваль короткого метру: що цьогоріч покажуть нового

Упродовж 15-18 вересня триватиме другий Міжнародний фестиваль короткого метру 4:3. Сьогодні, 9 вересня, провели пресконференцію перед початком масштабного заходу.

Пише Інформатор.

На фестивалі представленими будуть стрічки українських і закордонних режисерів, а також українські ретроспективні фільми.

Фестиваль буде проводитися на п’яти різних локаціях: камерна сцена театру і фоє, приміщення Urban Space 100, тераса Promprylad.Renovation, дворик у фортечній галереї “Бастіон” і Палац Потоцьких. На останній локації буде розміщений намет, де проводитимуть лекції, зустрічі з гостями фестивалю.

Захід організовується за підтримки учасників організації “Франківський драмтеатр” і логістичного центру “Рух опору – Рух допомоги”, який займається благодійною діяльністю.  Тому фестиваль —  це ще одна можливість допомогти “Руху опору”, захисникам і людям в тій частині України, де ведуться активні бойові дії. Через це покази фільмів зробили платними, квитки можна купити за посиланням.

Решту подій, які будуть відбуватися, можна відвідати, задонативши при цьому самостійно обрану суму коштів. Уже є запити на теплий одяг, форму, взуття та інші речі на зиму для наших бійців, тож Інформатор закликає доєднатися до фестивалю.

На пресконференції присутні були актори Івано-Франківського драмтеатру, серед яких Надія Левченко, Іван Бліндар, Олександр Гойсан і Соня Слюсаренко.

Як зазначила Надія Левченко, цей масштабний захід проведуть як для місцевих мешканців, так і для переселенців, щоб люди були освіченими та знали своїх українських кіногероїв.

Окрім фільмів, будуть панельні дискусії з теми “Молодь і кіно” та “Маніпуляції кінематографом”. Надія Левченко каже, що це будуть гучні дискусії, оскільки на них будуть присутніми ті люди, яким є ще сказати. Будуть також представники Станіславського феномену: Юрій Іздрик, Тарас Прохасько, Юрій Андрухович.

Також у програмі передбачені лекції від Олександра Саніна, Семена Мозгового, Ірми Вітовської, Катерини Горностай, яка проводитиме акторські інтенсиви щодня зранку на камерній сцені театру. Цього року, на відміну від минулого, буде програма з хореографії. До Франківська приїде відомий хореограф і режисер Анатолій Сачівко, який дасть місцевим хореографам майстер-класи і також покаже свій фільм.

Актор Іван Бліндар розповідає, що цей фестиваль буде більшим, ніж був минулий раз.

“Я часто чую від багатьох питання навіщо організовувати різні події, коли зараз триває війна. В мене тоді виникає питання до них, чи треба залізти вдома під стіл і чекати поки “прилетить”, нічого не роблячи? Тому ми створюємо такий фестиваль, щоб показати, що ми є, ми працюємо і творимо, і можемо дати відсіч будь-якому агресору не тільки зброєю, а ще й культурним фронтом. Ми не маємо право зупинитися, сидіти і боятися. Адже росія тільки цього й домагається”, — зазначає актор.

Читайте також: “У джазі тільки дівчата”. Франківський драмтеатр оприлюднив репертуар на вересень

 

 

Нагору