Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Як звільняли Балаклію та Ізюм — деталі від командира артилерійської батареї Ярослава Вакалюка

Командир артилерійської батареї Ярослав Вакалюк поділився історією звільнення окупованих міст Харківщини. Спочатку він був впевнений, що вся батарея загине, проте план контрнаступу виявився геніальним.

Пише Інформатор з посиланням на сторінку Ярослава Вакалюка.

Ярослав Вакалюк заснував “Veterano Pizzа” в Івано-Франківську, а зараз він бере активну участь в лавах ЗСУ.

Як зазначив чоловік, спочатку командування повідомило, що піхота має пробити перший рубіж оборони противника, пройти вузьким розмінованим коридором через замінований рубіж, а далі протягом 2-3 днів прорватися на ширині фронту 20 км вглиб на 60 км до річки Оскіл, розвернутися на південь в напрямку Ізюма і вдарити противнику в тил. При цьому необхідно було уникати боїв на населені пункти.

“План – г*вно, шанси на успіх – мінімальні, беззаперечно ми всі загинемо. Чого ж ми чекаємо?”, — так спочатку подумав командир і з цими ж словами пішов розповідати план військовим.

Каже, що вважав цей план безумним і напевно би не погодився, якби не знав, що операцією керує Залужний. Найбільше навантаження в цій операції випало на піхоту, адже вона мала йти першою. Втім артилерія “відігралася” під час знищення переправи біля Білогорівки.

“Я бачив як кожен підрозділ був на своєму місці. Як інженери проробляли коридори в мінних полях для заходу наших військ. Як арта роз**бувала техніку. Як аеророзвідка давала інфу для піхоти, щоб вони знали кудою рухатись. ППО, через яке **дарська авіація вже на другий день операції боялася перелітати річку Оскіл. Рер, реб, хаймарси і MLRS. Всі відпрацювали на всі 100 %. ССО, яке взагалі зробило надлюдський поступ. Тут все було геніально сплановано і всі виклались на максимум“, — пише Ярослав Вакалюк.

Старт операції переносився декілька разів. Цікаво було те, що противник устами блогерів передбачав, що ЗСУ вдарить на Балаклійському напрямку. Але нічого не зробив, щоб запобігти цьому.

Командир вважає, що Генштаб увесь час аналізував дії ворога і своїх військ, і на основі цього корегував операцію.

“Коли ми захоплюємося американською армією чи іншими арміями НАТО, то повинні розуміти, що вони насправді доволі затягнуті і дуже неповороткі. А тут в мене стійке відчуття ніби наші Збройні Сили – це щось нове. Ніби за управління взялися не старі генерали, а люди, які до того розробляли бізнес-стратегії найбільших технологічних компаній в світі. Ніби взяли Маска, Безоса, Гейтса, Джобса і всіх їх топ-менеджерів і запропонували їм створити стратегію перемоги у війні. І вони мислять нестандартно. Не як військові.

На закінчення моєї рефлексії можу тільки констатувати, що Залужний – найкраще, що сталося з нами в історії Незалежної України”, — підсумував командир батареї.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com.

Нагору