Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Ще раз про мобілізацію. Кому зараз вручають повістки

В Україні походить мобілізація, і триватиме вона до завершення воєнного стану. Можна побачити, як вулицях Франківська вручають повідомлення.  Іноді це супроводжується не зовсім приємними інцидентами. 

Про мобілізацію та вручення повісток Інформатор розпитав у начальниці пресслужби Івано-Франківського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК), старшим лейтенантом Юлії Гамми. Далі – пряма мова.

Кому вручають повістки на вулицях міста?

Територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки по всій Україні здійснюється планове оповіщення громадян про необхідність оновлення облікових даних та явку до ТЦК та СП. Один з методів такого оповіщення — вручення повідомлення для оновлення облікових даних.

Адже деякі громадяни змінюються місце проживання та забувають повідомити про це ТЦК та СП, що значною мірою ускладнює ведення системи обліку військовозобов’язаних. Також це стосується і внутрішньо переміщених осіб.

Що це за повідомлення?

Згідно з цим повідомленням особи мають прибути до ТЦК та СП для оновлення облікових даних та можливого проходження медичної комісії (якщо до цього особа проходила її давно або з набула проблеми зі здоров’ям з часу останнього проходження медичної комісії).

Яка відповідальність у разі ухилення від мобілізації?

На особу, яка ухиляється, може бути накладена адміністративна та кримінальна відповідальність.

Якщо не з’явились за першою офіційною повісткою, можуть накласти адміністративний штраф.

Коли ж пройшли медичну комісію і в подальшому не з’являєтесь до ТЦК та СП, вже може бути накладена кримінальна відповідальність за ухилення від проходження військової служби.

Згідно зі статті 336 Кримінального кодексу України у випадку подальшого ухилення військовозобов’язаним від виконання мобілізаційного розпорядження про направлення на проходження військової служби — особу може бути притягнуто до кримінальної відповідальності у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років.

Згідно закону військовозабов’язані, котрі підлягають мобілізації, повинні з’явитися до ТЦК та СП протягом 7-денного терміну без будь-який повісток та дзвінків. Якщо вручена повістка – там зазначено термін прибуття. Ми здійснюємо стандартне оповіщення, вручаємо повістки, телефонуємо, запрошуємо. У разі ігнорування – списки ухилянтів передаються до правоохоронних органів.

Мобілізація 2022 року в Україні має на меті призвати на службу тих, хто має досвід у військовій справі. Станом на сьогоднішній день Збройним Силам України потрібні розвідники, артилеристи, спеціалісти сил ППО, водії, а також члени екіпажів бронемашин і танків. Ці фахівці, за потреби, укомплектовуватимуть ті підрозділи, котрі виконують завдання в різних місцях України. Тому звертаємось до свідомих прикарпатців, котрі мають досвід служби за даними військово-обліковими спеціальностями, прийти до територіального центру комплектування за місцем реєстрації та  отримати подальші вказівки.

Про мобілізацію жінок, читайте у нашій наступній публікації.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору