Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Примусове вилучення майна під час війни: підписано закон

Вчора, 27 вересня, Президент України Володимир Зеленський підписав Закон №2561-IX щодо оптимізації деяких питань примусового відчуження та вилучення майна в умовах правового режиму воєнного стану. Згідно нього держава може забрати ваше нерухоме майно для оборони України, проте є деякі умови.

Пише Інформатор, посилаючись на на “Дебет-кредит”.

То що це за закон і чи готуватися до того, що майно забиратимуть?

Відповідно до документу, примусове відчуження або вилучення рухомого майна, що використовується чи може використовуватися для забезпечення діяльності підприємств оборонно-промислового комплексу України і щодо якого існує ризик переривання його функціонування у зв’язку з перебуванням такого майна на території адміністративно-територіальної одиниці України, щодо якої існує загроза її тимчасової окупації та межі якої розташовані на відстані не більше 30 кілометрів від району ведення воєнних (бойових) дій або від тимчасово окупованої території, здійснюється на підставі рішення Ради національної безпеки і оборони України.

Пояснюємо: забиратимуть майно, якщо воно знаходиться в населеному пункті максимум в 30 км від лінії фронту та якому загрожує окупація. Також важливо розуміти, що це рухоме майно використовувалось або могло б використовуватися для оборони України. Якщо ви маєте машину чи або, наприклад, мопед і транспортні засоби підпадають під ці умови, то її можуть забрати, але тільки після рішення РНБОУ. 

Рада національної безпеки і оборони України не пізніше наступного дня після прийняття рішення, введеного в дію указом Президента України, направляє зазначене рішення до Кабінету Міністрів України та доручає військовому командуванню забезпечити збереження такого майна.

Примусово відчужене або вилучене рухоме майно не пізніше п’яти календарних днів з дня отримання КМУ відповідного рішення Ради національної безпеки і оборони України передається за рішенням КМУ у встановленому ним порядку суб’єкту господарювання державного сектору економіки.

Пояснюємо: Забирати рухоме майно зможуть лише на наступний день після прийняття рішення РНБОУ. А передача цього майна не пізніше 5 днів.

Право державної власності на рухоме майно, що використовується чи може використовуватися для забезпечення діяльності підприємств оборонно-промислового комплексу України і щодо якого існує ризик переривання його функціонування у зв’язку з перебуванням такого майна на території адміністративно-територіальної одиниці України, щодо якої існує загроза її тимчасової окупації та межі якої розташовані на відстані не більше 30 кілометрів від району ведення воєнних (бойових) дій або від тимчасово окупованої території, виникає з дня введення в дію указом Президента України рішення Ради національної безпеки і оборони України про примусове відчуження або вилучення такого майна.

Також доповнено статтю 15 Закону «Про правовий режим воєнного стану» щодо повноважень воєнних адміністрацій. За нею військові адміністрації населених пунктів на відповідній території здійснюватимуть також повноваження із прийняття рішень про внесення пропозиції до Ради національної безпеки і оборони України, погодженої обласною військовою адміністрацією, щодо здійснення примусового відчуження або вилучення рухомого майна, що використовується чи може використовуватися для забезпечення діяльності підприємств оборонно-промислового комплексу України і щодо якого існує ризик переривання його функціонування у зв’язку з перебуванням такого майна на території адміністративно-територіальної одиниці України, щодо якої існує загроза її тимчасової окупації та межі якої розташовані на відстані не більше 30 кілометрів від району ведення воєнних (бойових) дій або від тимчасово окупованої території”.

Пояснюємо: Воєнна адміністрація може направити пропозицію про вилучення рухомого майна до РНБОУ.

Також внесено доповнення до Закону «Про Раду національної безпеки і оборони України» щодо компетенції РНБОУ. Уточнено, що вона також приймає рішення щодо необхідності примусового відчуження або вилучення рухомого майна, що використовується чи може використовуватися для забезпечення діяльності підприємств оборонно-промислового комплексу України і щодо якого існує ризик переривання його функціонування у зв’язку з перебуванням такого майна на території адміністративно-територіальної одиниці України, щодо якої існує загроза її тимчасової окупації та межі якої розташовані на відстані не більше 30 кілометрів від району ведення воєнних (бойових) дій або від тимчасово окупованої території.

Пояснюємо: РНБОУ прийматиме рішення про вилучення або відчуження рухомого майна.

Важливо: цей Закон набирає чинності 29 вересня 2022 року.

Читайте до теми: Грошові виплати від міжнародних організацій: перший етап прийому заявок завершено

Фото є ілюстративним.

 

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору