Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Чому з вулиці в центрі Франківська забрали старовинні бордюри

В Івано-Франківську ремонтують вулицю Крушельницької. Раніше тут були австрійські тесані бордюри. Наразі їх звідти забрали. Чому так сталося, і куди їх поділи?

Про це пише Інформатор.

Замість старовинних бордюрів встановили сучасні, які вдвічі менші, ніж попередні.

“Вчора я йшов і побачив, що там бордюри зняті. Минулого року на вулиці Чорновола теж хотіли зняти їх, але я не дозволив то зробити. Це ж наша історія. Та бруківка стоїть століття і воно віками служить”, – розповів громадський активіст Ростислав Супрун.

Інформатор вирішив дізнатися приблизну ціну за квадратний метр такого бордюру. На одному з сайтів ми знайшли більш сучасний варіант. Він коштує 199 грн/кв. м.

Проте Ростислав каже, що вартість 1 кв. м. старовинного бордюру становить близько 100$, що еквівалентно 4220 грн.

Загалом ситуація з забиранням бордюрів у місті не нова. У 2017 році користувач Василь Медвідь написав про те, що на вулиці Мазепи “вирвали екскаватором австрійський бордюрний камінь”.

У 2021 році користувач Тарас Кучарик теж виклав пост про те, що руйнують Бруківку на вулиці Національної гвардії.

Інформатор звернувся до директора департаменту благоустрою Івано-Франківської міської ради Ігоря Сенчука. Ми запитали про те, куди поділися старі бордюри та чи повернуть їх на місце знову:

“Ми їх всіх викопали, бо зробили якраз на Крушельницької ремонт. І хотіли ще відремонтувати вулицю Левка Лук’яненка (Мельничука). І ці вулиці мають бути в один рівень. Але війна внесла корективи в наші плани, і тому Левка Лук’яненка (Мельничука) ми робити будемо наступного року. І для того, аби зараз вулиця Мельничука не обсипалася та не руйнувалася, ми поставили прості звичайні бордюри”.

Також Ігор Сенчук додав, що старі бордюри планують використати вже під час ремонту вулиці Мельничука:

“Вулиця робитиметься в один рівень з вулицею Крушельницької, аби створити один публічний простір. А старі бордюри ми вмонтуємо в бруківку, аби було видно, що колись таке було у Франківську”. 

Як ви гадаєте? Краще Франківську з історичними бордюрами, чи все ж нові ліпше вписуються в архітектуру міста? Напишіть нам про це в коментарях під публікацією.

Читайте до теми: Франківські ями на Київській, Макухи, Карпінця, Кубійовича і Товарній

 

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору