Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Оголеність і броня. У Франківську презентували унікальний проєкт “Live”

Сьогодні, 5 жовтня, відбулася презентація проєкту “Live”. Чим він унікальним, і чи можуть франківці до нього долучитися?

Повідомляє Інформатор.

Це перша презентація виставки в Україні, однак вона розрахована на європейських глядачів. Її мета – розказати історію українців. На полотнах – оголені до пояса люди, а на тілах у них намальовані бронежилети. Обличчя – сховані. Лише один із героїв показаний із лицем – Євген.

Кураторка проєкту Олена Афанасьєва виїхала з Херсона 24 лютого. Коли перший шок пройшов, вона з митцями почала думати над тим, як протидіяти російським наративам за кордоном.

Форма оголеного тіла – максимально емоційна, каже Ольга. До європейців потрібно достукатися. Коли в Україні стається трагедія – ця тема на перших шпальтах в Європі. А потім люди повертаються до справ, вони не хочуть постійно чути про страшні події. Аби подолати цей бар’єр, потрібні або зусилля, або розповідати так, як є. Виставка – це і колективна петиція, адже завтра голими перед агресією можуть постати і європейці. Чому такий концепт? Шкіра українців просочилася війною. Вона – як татуювання, яке просто так зняти не можна.

Працюють над проєктом з квітня. На фото лише цивільні – військових нема. Це звичайні мешканці, життя яких поділило повномасштабне вторгнення.

Перша прем’єра виставки відбулася у Німеччині в липні. Потім вона помандрувала до Італії, потім її знову відвезуть в Німеччину, а ще про експозицію ведуть переговори із Чехією.

Загалом назбирали 33 історії, процес їх збору ще триває. Серед них й історія Святослави. Вона тренерка з молодіжної роботи, фасилітаторка. Їй 44 роки. З перших днів війни допомагає біженцям – зустрічає з потягів, супроводжує до місць ночівлі й харчування, допомагає відновити втрачені документи. Її волонтерський штаб щодня приймає більше 400 біженців.

Євген (той, який став “лицем” проєкту) – підприємець, а за освітою філолог англійської та української мови. Його найяскравіший спогад перед війною – народження сина. Євген був на пологах майже 12 годин і пішов за чаєм. Коли повернувся – його син уже народився. До війни Євген створив агенцію IT- рекрутингу. З початком війни вони стали займатися волонтерськими проєктами. Вони допомагають українським айті-розробникам знаходити роботу.

Деякі імена героїв змінили, бо люди знаходяться в окупації. Останню історію записали у Львові. Вона про херсонця Костянтина.

Долучитися до проєкту можуть всі охочі. Так, завтра приходьте з 18 год до 20 год в «Вагабундо». Сама виставка триватиме до 19 жовтня, вхід вільний.

Читайте до теми: У Франківську пройде інтерактивна виставка. За виручені кошти відновлять музей на Харківщині.

 

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору