Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

“Оскар і Рожева Пані” повертаються до Івано-Франківська

Івано-Франківський драмтеатр повертає на сцену благодійний арт-проєкт “Оскар і Рожева пані”. Сьогодні, 7 жовтня, відбудеться прем’єра вистави в цьому сезоні. Вперше її показали глядачам 2015 року цього ж дня.

Пише Інформатор.

У 2015 році благодійний проєкт був спрямований, щоб допомогти невиліковно хворим дітям і об’єднав навколо цієї мети відомих артистів України. Головну роль виконувала та виконує Ірма Вітовська, яка й стала ініціаторкою вистави, режисер – Ростислав Держипільський, також взяли участь команда франківського драмтеатру, гурт “Океан Ельзи”, художники Андрій Євромленко і Нікіта Тітов, фотохудожниця Руся Асєєва та хореограф Ольга Семьошкіна.

Цьогоріч поновили акторський склад діти – вихованці театральних шкіл Івано-Франківська. Роль невиліковно-онкохворого хлопця Оскара вже сьогодні зіграє Олександр Щукін.

Як розповіла Ірма Вітовська, в неї виникла ідея проєкту ще в 2012 році після виставки Русі Асєєвої, де заслужена артистка України вирішила долучитися до боротьби за паліативну допомогу важкохворим пацієнтам. Їм був потрібен таблетований морфін – препарат застосовують, щоб не чекати довго медиків та щоб полегшити біль пацієнтам.

Акторка придумала створити виставу за повістю “Оскар і Рожева Пані” Еріка-Емманюеля Шмітта. Але тоді ідея змістилася в часі через події Майдану, потім – через початок російського вторгнення. А вже в 2015 році донори сказали, що готові взятися за проєкт і хочуть створити його в Івано-Франківській області. Адже саме в Надвірній був створений перший дитячий госпіс.

Виставу провели майже в кожному великому місті України до 2019 року. Потім розпочалася пандемія коронавірусу, а зараз – повномасштабна війна. Втім, Ірма Вітовська запевняє, що не можна залишати накопичені проблеми, і хворі діти завжди потребують нашої допомоги. Тож вирішили відновити проєкт.

“Було до сліз читати коментарі від людей, які раді, що виставу нарешті відновлюють. Особливо від людей, які зараз в тимчасовій окупації – з Херсона, Запоріжжя. Ми ще обов’язково проведемо там виставу. Думаю, що можу пишатися цим проєктом. Він залишиться в моєму житті визначним, як соціально-людський, в якому склалися і колективна робота, і реакція, яку викликає вистава на сцені”, – каже Ірма Вітовська.

Олександр Щукін, малий Оскар, розповів, що ця вистава створена для тих діток, які по-справжньому хворі, і вона зможе їх надихати жити й боротися за життя.

Тож мешканців Івано-Франківська запрошують на виставу пережити емоції та відчути “сповідь” сьогодні, 7 жовтня, а також 30 жовтня.

Читайте до теми: Франківський драмтеатр оприлюднив репертуар на жовтень.

 

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

 

Анастасія Стецькович

Нагору