Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Знай наших: франківська художниця Марта Пітчук зображує жінок у старовинному українському вбранні

В Івано-Франківську можна побачити мурали цієї художниці, а її роботи знають по всій Україні. Яскравою, чуттєвою та унікальною є серія робіт Марти Пітчук — “Мотанка”. 

Пише Інформатор.

Лялька-мотанка — виготовлена з тканини вузликова лялька. Виготовлялася раніше як оберіг і була символом добробуту та надії. Також вважалося, що вона оберігає людську долю, тому з лялькою потрібно було обережно поводитися.

Важливу роль відігравали й кольори мотанки. До прикладу, червоний захищав від хвороб і злих духів. Зелений був символом відродження й Матінки-Природи, жовтий уособлював Сонце, блакитний — символ цілющої води. Коричневий асоціювався з родючістю наших ґрунтів, а білий — з чистою божественною силою.

Зобразити ляльку-мотанку на своїх картинках вирішила відома художниця з Івано-Франківська Марта Пітчук.

“Першу Мотанку я придумала ще в далекому 2014 році. Тоді до мене прийшла ідея зобразити гуцульське чільце на жінці в образі ляльки-мотанки. Після цього я почала шукати особливості регіонів України і показувати їх на полотні у вигляді Мотанок. На моїх картинах нежива лялька проходить крізь час, мандрує з попередніх століть у сьогодення і перевтілюється у реальну жінку з плоті й крові. Жива Мотанка — уже не предмет, а особистість зі своїм характером, думками й поглядами, вона втілення минулого, що ожило”,розповіла художниця.

Вона також додала, що коли прописує портрет мотанки, то завжди деталізує обличчя, а вже потім закриває його нитками. Це робить для того, щоб лялька мала душу. Тоді це не лише картина з красивим зображенням, а ще й глибокий образ з власними думками й переживаннями.

Картини Марти Пітчук можете подивитися нижче:

 

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

 

 

Нагору