Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Як уникнути автопідстав на дорозі: 4 схеми злодіїв

Всі водії незалежно від того, який у них стаж за кермом, можуть натрапити на гачок шахраїв під час поїздки на власному автомобілі. Таких собі “автопідстав” існує велика кількість і злодії користуються тим, що жертва довести свою правоту просто не в змозі. Проте мають бути способи, щоб не потрапити у пастку. Так, вони є. 

Інформатор розповість про 4 найпопулярніші з них, посилаючись на “Радіо Maximum”.

Стандартна “автопідставна” ситуація

Ви рухаєтесь за шахраєм. Той різко гальмує у зручний для цього момент. А ви не встигаєте загальмувати. Наслідок – пошкодження бампера і багажника автомобіля зловмисника.

Або ж ще одна схожа ситуація, коли під час руху у лівій смузі ззаду під’їжджає дорога машина, починає блимати фарами, просячи дати дорогу. Як тільки водій перелаштовується у правий ряд, ззаду одразу ж під’їжджає інша автіка, яку ніби то підрізав автолюбитель у момент перелаштування і створив ДТП.

І що робити в таких випадках?

  1. Станом на сьогоднішній день у всіх водіїв має бути страховка.
  2. Ні в якому разі не рушайте з місця, хоч би як благали або як би не погрожували шахраї. Увімкніть аварійку і виставте знак аварійної зупинки.
  3. Викличте поліцію. Якщо ваша автівка оснащена відеореєстратором – збережіть запис. Якщо немає – спробуйте знайти свідків з відеореєстратором.

А як не потрапляти у такі ситуації?

Для цього треба їхати переважно у правому ряду. Не поспішати перелаштовуватися, якщо вам будуть блимати фарами і сигналити.

Відкочування на світлофорі, коли ви знаходитеся позаду

Цей випадок також можливий, якщо ви стоїте на підйомі та чекаєте зелений сигнал світлофора. Шахраї користуються тим, що ухил дороги у цій ситуації може стати місцем провокації ДТП. Ви, звичайно ж, помітите, що автівка попереду почне їхати на ваш автомобіль, проте це не допоможе. Завдання злодія якраз і полягає в тому,  щоб отримати чи спровокувати удар в зад свого автомобіля і пред’явити вам претензії. Винен той, хто стоїть позаду. А довести те, що ви стояли і дотримувалися дистанції, досить складно.

Що робити?

У цьому випадку вам допоможуть:

1. Свідки

2. Відеореєстратор

3. Безапеляційна відмова “розбиратися на місці”.

Нехай приїжджають працівники поліції. Вам треба довести власну невинність.

Як уникнути таких випадків?

Звертайте увагу на дистанцію під час затяжних спусків та підйомів. Шахрай не стане котитися назад на велику відстань.

“Автопідстава” з ковпаками

Якщо у вашої автівки є ковпаки, то варто знати – шахраї знайшли простий спосіб обману. Зловмисники з заднього колеса автомобіля знімають ковпак, а на своєму протирають невелику ділянку (десь в області крила). Через хвилину після того, як ви поїхали, вас наздоганяють і дають власний ковпак зі словами: “Ей, друже! Ти пом’яв мені крило і навіть не помітив! Навіть ковпак відлетів!”. У таких ситуаціях вимагають, наприклад, 500 гривень, щоб компенсувати невелику подряпину.

Що робити у таких випадках?

Спокійно виходьте з автівки та фотографуйте свій ковпак і пошкоджене крило автомобіля зловмисників. Після цього відразу викликайте поліцію. Після таких дій, як правило, шахраї швидко “випаровуються” у невідомому напрямку. Однак якщо вони налаштовані чекати і продовжують розводити, кажіть, що вони теж покинули місце ДТП! Разом з вашими фотографіями їхні “докази” спрацюють проти них.

Як не потрапити у такій ситуації на гачок?

Слід ретельно оглядати машину. Стежте за тим, щоб на ній не з’явилося плям та подряпин за час навіть короткої відсутності.

Інсценування збиття людини

Зазвичай таке стається тоді, якщо ви їдете з невеликою швидкістю – близько 30-40 км/год. Людина, яка стоїть на узбіччі раптом “падає” на капот автомобіля або починає переходити дорогу так близько, що у вас немає шансів встигнути загальмувати.

Після такої події водій впадає в паніку. Потерпілий починає кричати, що його збили, у нього поламані руки й ноги, розбита голова, він себе жахливо почуває. При цьому швидко знаходяться свідки (насправді співучасники злочинця), які починають допомагати “потерпілому”. Як правило, водієві пропонують вирішити питання на місці. Сума питання – 10-20 тисяч гривень.

Що робити?

Ловіть попутну машину та пропонуйте відправити потерпілого до лікарні. Це, звичайно ж, викличе протест. Удайте, що викликаєте поліцію та говоріть “потерпілому” про те, що страхова виплатить йому хорошу суму, якщо ваша вина буде доведена, а пішохід просто заплатить штраф. Цього у більшості випадках буває достатньо для того, аби шахраї зникли.

Як уникнути?

Враховуйте здатність пішоходів раптово з’являтися на дорозі. Ніколи не притискайтеся автівок, які стоять праворуч. У будь-якому потоці і заторі дотримуйтеся бічних інтервалів. Тоді ви матимете час помітити людину і вчасно зреагувати.

Бажаємо не потрапляти у такі ситуації і завжди бути уважними під час поїздок.

Читайте також: Збив пішохода і втік: смертельна ДТП на Прикарпатті.

Фото є ілюстративним.

 

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору