Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

“Щодня від раку молочної залози помирає 1 людина”, — онкологи заохочують до обстеження

Сьогодні, 20 жовтня, відзначають Всесвітній день боротьби із захворюванням на рак молочної залози. Медики наголошують на необхідності щорічного обстеження, адже найлегше вилікувати рак на перших стадіях.

Пише Інформатор.

З нагоди Дня боротьби з раком грудей, в Прикарпатському клінічному онкологічному центрі відбулася пресконференція.

Директор департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА Ігор Дмитренко розповів, що станом на сьогодні кожні 35-37 хв реєструються випадки раку молочної залози і щодня від цього захворювання помирає одна людина.

На Прикарпатті цифра хворих на рак грудей цього року складає 340-360 осіб.

“Картина невтішна, тому хочу закликати всіх обстежуватися. Закликаю жінок звертатися до сімейних лікарів, проходити профілактичний огляд, не нехтувати своїм здоров’ям і здоров’ям свого майбутнього”, – сказав Ігор Дмитренко.

Онкохірург Святослав Цибран зазначив, що в “доковідні” часи захворілих на рак молочної залози було 8-8,5 тисяч на рік. Зараз ця цифра складає майже 12 тисяч і говорить про те, що люди частіше почали звертатися до лікарів. До прикладу, цьогоріч до онкологів звернулося також 350 переселенців, яким потрібне лікування в медзакладі хоча б 3 рази на рік. Тож число госпіталізації до кінця 2022 року очікують близько 900 осіб.

Хіміопрепаратів для лікування раку грудей зараз є достатньо. Найближчим часом Прикарпатський клінічний онкологічний центр очікує додаткові поставки ліків.

Попри це на пресконференції вкотре звернулися до жінок і зазначили, що згадувати про своє здоров’я треба не тільки в День боротьби з раком.

“У державі час створити культуру виховання, профілактики і традицію дбати про своє здоров’я. Попередити рак грудної залози неможливо, тому завдання пацієнтів — звертатися на контрольні огляди. Кожна жінка з 25 років має приходити хоча б раз у рік на профілактичний огляд. Наше завдання як лікарів зробити так, щоб це була рання діагностика. Адже рак не виникає за тиждень чи місяць і боятися треба не самої хвороби, а її запущеності”, — прокоментувала онкохірург і лікар-мамолог Аліна Андріїв. 

Варто також знати, що кожна п’ята жінка з діагнозом “рак” має рак грудної залози. Але виявлена хвороба на першій стадії — 97 % того, що пацієнтка вилікується.

Обстеження, вчасна діагностика, лікування і реабілітація — основні 4 складові, щоб не допустити розвитку хвороби.

Особливо треба бути обережними жінкам від 50 років, адже вік — це перший фактор ризику при захворюванні на рак, і саме 84-86% старших жінок хворіє на цю недугу.

Тож Інформатор закликає не нехтувати своїм здоров’ям та проходити профілактичні обстеження.

 

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору