Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Вони чекають захисників додому. В Івано-Франківську відкрили фотовиставку

Сьогодні, 25 жовтня, в Івано-Франківську пройшло відкриття фотопроєкту “Невід’ємні”. Він присвячений темі почуттів жінок і їхніх дітей, які чекають своїх захисників з війни.

Пише Інформатор.

Фотовиставка зі світлинами сімей військових проходить на другому поверсі краєзнавчого музею. В приміщенні на стінах розташували 16 фотографій з історіями жінок військовослужбовців. Їхні світлини робила фотографиня з Донецька Олена Білоус. Вона вже двічі переселенка і за час війни на собі відчула погіршення ментального здоров’я: депресія, розлад харчової поведінки, нічні жахіття, панічні атаки тощо.

Як зазначає фотографиня, це все можна було б попередити. Тому її історія також стала мотивацією створити проєкт, який допоможе людям звернути увагу на їхній стан.

“Невід’ємні” — це проєкт про те, що люди, які хвилюються за своїх близьких, вони завжди з ними. Коли живеш в тилу, але твоя близька людина завжди поруч з тобою в думках і твоєму серці. Це проєкт про тих, хто чекає своїх близьких з фронту, полону чи окупації. До прикладу, на одній із фотографій представлена героїня Оля. На момент фотосесії її чоловік був у полоні в Куп’янську, але після звільнення міста і чоловіка з полону, він вже готується вступати до лав ЗСУ”, — розповіла Олена Білоус.

На фотовиставці також була ініціаторка акції “Франківськ, який треба берегти” Марія Козакевич. Вона виховує трьох дітей і з березня чекає чоловіка з війни. Він пішов на фронт із твердженням, що краще нехай теперішнє покоління подолає ворога, ніж це доведеться робити нашим дітям.

“Більше місяця тому його було поранено, зараз він знаходиться у госпіталі. Це не просто, я стараюся бути бадьорою, підтримувати інших. І, напевно, коли допомагаєш одна одній, то стає легше, бо енергія повертається”, — каже Марія Козакевич. Вона також добавила, що на фотосесії Олена Білоус стала хорошим психологом, яка допомогла героїні розчулитися:

“Це допомога і розрядка кожній жінці: підготуватися, придумати, що одягти, намалюватися. Здавалося б, це дрібниці, але їх зараз дуже не вистачає”.

До фотопроєкту також залучили психологиню з Києва Марину Огороднійчук. Вона працює з дорослими і підлітками, а на відкритті сьогодні провела психологічний тренінг. Спеціалістка стверджує, що те, що ми відчуваємо — важливо. Усі почуття вартують уваги. Треба прислухатися до себе, адже через війну люди можуть відчувати різні прояви стресу. Тому необхідно знати про них та вчасно отримати відповідну допомогу.

Фотовиставку ви можете побачити на власні очі до 30 листопада.

Інформатор також закликає не нехтувати своїм психологічним здоров’ям та в разі потреби не боятися звернутися до фахівців.

 

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору