Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

“Оселя Віри, Надії, Любові” бореться за бюджетне фінансування в судах

Будиночок сиріт з інвалідністю “Оселя Віри, Надії, Любові” судиться з департаментом соцзахисту ОДА щодо фінансування. Деталі розповіли сьогодні, 31 жовтня, на пресконференції. 

Повідомляє Інформатор.

«Оселю Віри, Надії, Любові» створили у 2019 році. Спершу були залучені кошти благодійників, а згодом долучилася місцева влада в особі департаменту соцзахисту ОДА. У 2020 році з бюджету виділили 400 тис грн. Ці кошти перекривали першочергові витрати. У 2021 році виділили 309 тис грн, у цьому році – 300 тис грн. Однак цих коштів наразі недостатньо навіть для зарплати працівників.

“Оселя” пішла до суду. Цього року – уже чотири судові процеси.

“Ми просили збільшити фінансування на 130 тис. Ці кошти дозволили б покрити витрати на зарплати та електроенергію. Бюджет області перевиконаний. Департамент оперує достатнім обсягом коштів. Фінансування нашого закладу здійснюється через обласну програму соціального захисту. На цей рік її фінансування – 10 млн грн. Ми ніякої адекватної відповіді від департаменту не отримали, лише формальні відписки про те, що начебто їм цю суму фінансування встановлює бюджетна комісія, і вони на цю суму не впливають. Хоча це не так, бо комісія погоджує календарні плани фінансування, про які просить сам департамент. Тобто, вони можуть самі перерозподіляти кошти у межах програми”, – каже керівник будинку сиріт з інвалідністю “Оселя Віри, Надії та Любові” Василь Футерко.

З його слів, по кожному інтернату фінансування збільшилося. “Оселя” готова, що коштів наступного року не буде взагалі. Тож заклад планує перейти на фінансування благодійників.

Наразі в «Оселі» проживають троє мешканців, четвертий – переселенець із Запоріжжя. Працівників четверо, працюють позмінно. Підопічні будиночку пробують заробити кошти на заклад самостійно. Так, вони виготовляють свічки, малюють картини.

Уляна Белей займається творчістю 10 років. Найбільше любить малювати природу і квіти. Розказує, в будиночку вони ще гуляють, слухають музику, але малювання – найулюбленіша справа.

«Ти себе почуваєш вільно, ти з друзями. Вони до тебе приходять, ми йдемо разом гуляти та по магазинах», – розповідає Уляна про життя в “Оселі”.

До слова, допомогти будиночку може кожен. Так, створили чат-бот у телеграмі, який допомагає оформити підписку на регулярні пожертви на користь будинку підтриманого проживання “Оселя Віри, Надії, Любові” .

Інформатор слідкує за ситуацією.

 

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору