Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

На Прикарпатті повторно зафіксували випадок захворювання на лептоспіроз: ця хвороба може викликати ускладнення

Протягом жовтня 2022 року в Калуському районі зареєстрували вже другий випадок лептоспірозу. Захворів 24-річний житель одного із сіл. 

Пише Інформатор, посилаючись на пресслужбу Калуської міської ради.

Лептоспіроз – це гостре зоонозне інфекційне захворювання. Воно є у людей та тварин. Збудник хвороби – лептоспір. Хвороба протікає у жовтяничній і безжовтяничній формах.

Чим характерне захворювання?

Хвороба починається раптово: інтоксикація, хвилеподібний перебіг. Температура підвищується до 39-40 градусів, і людину морозить. З’являється загальна слабкість, головний біль, біль у попереку, суглобах і м’язах, особливо литкових.

Після того, як людина перенесла захворювання, у неї залишається стійкий і тривалий імунітет, спрямований лише проти того виду лептоспір, що викликав захворювання.

А як ним можна заразитися?

Джерело хвороби – мишовидні гризуни. Також можна заразитися від диких і сільськогосподарських тварин. У них спостерігаються найрізноманітніші варіанти перебігу хвороби, але найбільшого значення набувають стерті форми та носійство. Збудник виділяється разом із сечею виділяється назовні.

Лептоспіри потрапляють до організму людини через рот разом із забрудненими харчовими продуктами. Також їх можна отримати через пошкоджену шкіру рук, ніг, слизові оболонки при купанні, користуванні забрудненою водою та догляді за худобою.  Існує професійний ризик виникнення захворювання в лісорубів, косарів, працівників тваринницьких господарств, ветеринарів, робітників колекторів. До групи ризику належать і рибалки.

А коли переважно хворіють на цю хворобу?

Випадки реєструють переважно у серпні-жовтні. Пік хвороби припадає на вересень. Боротися з цією хворобою можна через знищення мишей та щурів. На Прикарпатті цим займаються організації у найбільших містах нашої області.

Також боротися із хворобою можна й профілактичним способом: під час роботи по господарству одягайте рукавиці та гумове взуття. Зберігайте харчові продукти, корм тварин і реманент в місцях, які не є доступними для гризунів.

Слідкуйте та доглядайте за своїми руками, лікуйте подряпини, тріщини шкіри та ранки. Не купайтеся та не ловіть рибу у водоймах, береги яких поросли очеретом. Там можуть жити гризуни.

Захворювання на лептоспіроз можуть призводить до тяжких наслідків. Хвороба може протікати в тяжкій формі з ураженням нирок, печінки, очей.

Смерть найчастіше настає від гострої ниркової недостатності.

Слідкуйте за своїм здоров’ям та безпекою.

Читайте також: У Франківську з’явилися тести для діагностування холери.

 

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору