Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Мінімалізм і візуальний шум: вивіски Івано-Франківська

“Місто для життя” – такий слоган Івано-Франківська. Проте комфортне місто визначається не лише зручною інфраструктурою чи щойно відремонтованими дорогами. Не менш важливим є його вигляд, зокрема, вивіски, які ми бачимо щодня. 

Інформатор прогулявся вулицями Івано-Франківська й розповідає вам, що не так із зовнішньою рекламою міста. 

Як розмістити вивіску? Перший крок – отримати відповідний дозвіл та паспорт вивіски в Департаменті містобудування та архітектури ІФ.

Як це зробити? Проєкт паспорта вивіски можна отримати в підприємців, котрі мають ліцензію на виконання проєктних робіт та виготовлення вивісок. Після цього – звернутись у Центр надання адміністративних послуг і погодити паспорт вивіски.

Із документів вам знадобиться заява, копія свідоцтва про надання правової охорони в Україні власним товарним знакам, знакам обслуговування, логотипам (у разі їх використання у вивісці) й паспорт вивіски у трьох примірниках.

Важливий момент – подавати документи треба особисто (або ж оформити нотаріальне доручення на іншу людину). Отримання дозволу безкоштовне й займає 10 днів.

Також існує “Порядок розміщення вивісок в місті Івано-Франківську” – документ із 18 сторінок. У ньому зафіксовані всі правила, яким повинна відповідати вивіска й теоретично Департамент містобудування та архітектури мав би керуватися саме ним при видачі дозволів. Так, за цим порядком всі вивіски на фасаді мають бути виготовлені в одному стилі, вписуватися в архітектурний ансамбль, не перевищувати площу 3 квадратні метри на один заклад… Проте на практиці все зовсім не так. 

Наприклад, будівля на початку вулиці Січових Стрільців – одна з перших асоціацій, яка виникає, коли йдеться про далеко не найкращі дизайнерські рішення в центрі міста.

А на вулиці Дністровській, де знаходиться центральний ринок, можна помилуватися вивісками на будь-який смак, колір і рівень візуального шуму, який вони створюють на фасадах. 

Ще одна тема – банери на стінах, які, між іншим, заборонені вже згаданим вище порядком. 

Також заборонені монітори й вивіски з динамічною підсвіткою в історичному центрі або біля доріг, де вони можуть заважати водіям і пішоходам. Такі приклади, на жаль, теж зовсім не складно знайти – аптеки, обмін валют, крамниці.

Тим не менш, у Франківську достатньо й хороших прикладів вивісок – переважно це ресторани й крамниці одягу.

Що можна з цим зробити? На запитання відповідають за електронною адресою Департаменту: dma.if.mvk@gmail.com.

Щоб уточнити, чи не є та чи інша вивіска порушенням – відправляйте фото фасаду будівлі й свій контактний телефон. Якщо вивіска самовільно встановлена, порушує паспорт вивіски чи створює загрозу життю чи здоров’ю людей та/або заподіюють шкоду третім особам – її демонтують.

Читайте також: На Січових Стрільців демонтують самовільну вивіску на пам’ятці архітектури

Юлія Равлюк

 

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору