Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Вчаться працювати з травмами війни. У Франківську стартувала школа психотерапевтичних мистецтв

В Івано-Франківську 3 листопада стартував проєкт “Станіславська школа психотерапевтичних мистецтв”. Він поєднав психотерапію й театр, аби вдосконалити кваліфікацію фахівців, які працюють з проблемою травми війни. Деталі – у матеріалі. 

Повідомляє Інформатор. 

Сьогодні розпочався перший етап школи, і проходитиме він упродовж чотирьох днів у Франківському драмтеатрі. Участь взяли психологи та актори з різних куточків України. Загалом – 200 людей.

Вступити в школу могли не лише психологи та психотерапевти, але й гуманітарії, волонтери, соціальні працівники та усі, кому цікавий досвід саморефлексії.

Ідейником та ініціатором проєкту став завідувач кафедри психотерапії, наркології і медичної психології  Михайло Пустовойт. З його слів, школа створена для формування професійного психотерапевтичного середовища у Франківську та Україні.

“Співпраця з митцями зумовлена тим, що з давніх часів театр виконував функцію катарсису. У межах проєкту будемо, зокрема, відвідувати вистави театру й аналізувати їх. Спільним результатом стане постановка п’єси в психіатричній лікарні, аби засвідчити рух в напрямку оздоровлення суспільства”, – розповідає Михайло Пустовойт.

За словами генерального директора Франківського драмтеатру Ростислава Держипільського, театр повинен стояти в авангарді процесів, які відбуваються у суспільстві. У театрі реалізовувався проєкт з артреабілітації ветеранів війни, а ще митцям вдалося вплинути на законодавчу ініціативу в питанні паліативної допомоги (вистава “Оскар та Рожева Пані”).

“Ми приєдналися до “Станіславської школи психотерапевтичних мистецтв” як партнери, щоб подумати, як мистецтво може долучитися до загальної терапії в Україні. Актори стали учасниками груп, аби у майбутній роботі мати знання і навички психотерапії, щоб долучитися до лікування людей з ментальним хворобами”, – зауважив Ростислав Держипільський.

У майбутньому у театрі планують створити проєкт, де будуть детабуювати тему ментального здоров’я.

Психотерапевтка Ольга Голубицька долучилася до проєкту, бо тут можна здобути чудовий досвід групової терапії.

“Знаю, що тут якісна освіта, глибока. Захотілося підкріпити свої знання. Хороший терапевт – той, який постійно розвивається. Зараз дуже важливо звертатися до психотерапії. Багато людей телефонують на гарячу лінію до терапевтів. Класно, що будуть спеціалісти, які можуть надати якісну підтримку”, – каже вона. 

Справді, психологічна допомога дуже важлива, особливо у складний час. Це нормально – йти і отримувати допомогу, акцентує психотерапевтка.

Учасники школи навчатимуться у провідних українських психотерапевтів та психіатрів двічі на рік чотири роки поспіль.

 

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору