Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

“Тепер мене тригерять коми”: у Франківську показали документальну виставу

5 листопада у Франківському драмтеатрі відбулася прем’єра документальної вистави “Коми” про досвід війни й переселення. Її провела громадська організація “Д.О.М.48.24”.

Розповідає Інформатор.

Із режисером Пьотром Армяновським і драматургинею Іриною Гарець “Д.О.М.48.24”співпрацює не вперше. Цього разу вони представили свідоцьку виставу “Коми”. Документальний формат передбачає, що всі монологи й діалоги належать реальним людям і переповідаються акторами. 

Ця вистава особлива тим, що всі п’ятнадцять жінок, яких публіка бачила у виставі, розповідали про власний досвід. Так, серед учасниць лише двоє раніше мали досвід гри на сцені, адже одна з них у повсякденному житті професійна акторка театру, а друга має режисерську освіту. В межах підготовки проєкту жінки відвідували майстер-класи з акторської майстерності, а також лекції й інтерв’ю про сучасний театр.

Всі жінки з різних куточків України – це Харків, Херсон, Луганськ, Донецьк, Івано-Франківськ та інші міста. Вони мають дуже різний досвід, професії, вони різного віку, але об’єднані досвідом пережитої війни. Деякі пережили окупацію, деякі втратили домівки, деякі допомагали іншим у рідному місті. Про це й були монологи учасниць – про війну, рідних, життя, яке триває навіть попри найскладніші умови.

“Що мене тригерить зараз – коми. Я читала новини й бачила імена загиблих захисників, вони написані через коми. Я згадала, як у школі робила аналіз вірша й виписувала через кому епітети. Тепер думаю, що кожен із них став епітетом цієї війни”, – ці слова прозвучали в монолозі однієї з учасниць з Івано-Франківська.

Після вистави відбулось невелике обговорення, під час якого глядачі поділились власними рефлексіями від побаченого.

Читайте також: Що Франківський драмтеатр підготував для глядачів у листопаді

 

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору