Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

У свій день народження прикарпатка збирає гроші на авто для ЗСУ

Цими днями на Прикарпатті лунають українські народні пісні. Причина — збір коштів на автомобіль для Збройних Сил України. Таким чином краян заохочують дізнаватися більше про нашу культуру та водночас допомагати армії.

Пише Інформатор.

Організовує “Народини, спів і збір” діячка Діана Горбань. Батько її подруги Лілі зараз служить у війську України і для його батальйону терміново потрібен автомобіль. Тож Діана вирішила допомогти із збором коштів та зробити це за допомогою музики.

Перший збір пройшов учора, 6 листопада, в Коломиї. Там відбувся майстер-клас, який складався з двох частин. Спочатку коломияни розігрівали свій голос, а потім разом виконували українські народні пісні. Музичні твори обирали різного формату: були колядки, весільні, пісні від бабусь і минулих поколінь. Організаторка хоче, аби люди запам’ятали частину пісень, тому на майстер-класі багато не вивчають.

Утім вибір пісень доволі широкий. Діана давно цікавиться музикою, відвідує майстер-класи, шукає автентичні записи або вторинне відтворення пісень гуртами. Окрім того, існують ресурси, де ці пісні можна прослухати. Один з них — українсько-угорський проєкт “Поліфонія”, в рамках якого музей Івана Гончара разом з угорськими дослідниками їздили всією Україною та записували виконання творів традиційних гуртів.

На сайті розміщені окремі звукові доріжки з партіями в піснях, які можна послухати.

Сьогодні на співи та збір коштів запрошували франківців. Цього дня в організаторки день народження, і вона каже, що хотіла б використати це свято для збору коштів. Дівчина зазначає, що донатів зараз стає менше і, щоб зацікавити людей переказувати гроші на армію, треба пробувати різні формати. Щодо ідеї співів, Діана ділиться, що це була спонтанно:

“Я проживаю у Львові, але там не могла щось організувати, не складалося. А потім приїхала додому і вирішила, що треба ризикнути. Тому розпочала збір. Учора в Коломиї зібрали більше тисячі гривень, але людей було небагато, оскільки мало часу виділили для поширення події. Також пам’ятаю, як у 2014 році разом з групою людей з університету ходила на Майдан, потім вирішили створити волонтерську організацію, щоб допомагати матеріально воїнам. На початку збір грошей проходив досить активно, але через рік-два ситуація змінилася. Якщо повномасштабна війна триватиме далі, то, думаю, нам треба готуватися до такого ж”, —  розповіла Діана.

Попри те, що велика частина на авто вже зібрана, ще не вистачає коштів, щоб закрити збір. Тому прикарпатців просять донатити за реквізитами:

Моно-банка
5375411201013534

Моно-картка
5375411505590633

Приват-картка
5168757404300925

PayPal
nokahirsch@gmail.com
Посилання на монобанку.

Головне фото: фейсбук Діани Горбань. 

 

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору