Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Не мають імен, а з татом бачаться через перегородку. Як на Прикарпатті живуть двоє левенят

У парку історії Землі “Underhill”, що в селі Підгір’я, віднедавна живе двоє левенят. Чому вони контактують із батьком лише через перегородку у вольєрі? Як часто леви дають потомство в неволі? Звідки леви на Прикарпатті?

Ці та інші питання Інформатор поставив арт-менеджерці парку Олені Ананєвич.

Левенята народились у парку трохи більш ніж два місяці тому. Це дві дівчинки – імен їм поки не дали, проте приймаються пропозиції від читачів у соцмережах. За характером вони геть протилежні – одна активна й запальна хижачка, друга ж навпаки спокійна й ласкава. 

Вони живуть у вольєрі з мамою-левицею. Через перегородку – батько-лев. Пані Олена розповідає, що це для безпеки левенят. У дикій природі лев може з’їсти потомство, щоби запліднити левицю й підсилити прайд власними нащадками. Для своїх дітей лев зазвичай не несе небезпеки, проте в парку вирішили не ризикувати. Перші пів року левенята житимуть із матір’ю, адже харчуються її молоком. Опісля цього їх планують поступово знайомити з батьком, але наразі з цим не поспішають.

За словами вчених, народження левів у неволі – рідкість, проте виявляється, що на практиці це не зовсім так. Батьки левенят, Луна й Фрай, теж народжені в зоопарку й зовсім не пристосовані до життя в природному середовищі. І для них, і для їхніх дітей таким природним середовищем є вольєр. У парку для них забезпечують всі необхідні умови: врахована площа й ландшафт, а також хороше харчування й догляд. 

Двоє дорослих левів потрапили в “Underhill” із одного зі східних зоопарків ще зовсім маленькими. Тут їх виходили й вилікували. Адміністрація парку очікувала, що вони будуть розмножуватися, але, за словами пані Олени, потомство з’явилось раніше, ніж це буває зазвичай. Дорослими і готовими розмножуватись вважають левів, яким виповнилось 4-5 років, в той час як Луні й Фраю лише три роки. 

Наразі тварини практично не контактують із людьми – фактично, лише з працівниками, які прибирають вольєр і дбають про них.

Ажіотажу навколо народження левенят не було, проте для людей, які давно планували відвідини парку, це стало додатковою причиною для поїздки. Приїхати в парк можна щодня, вартість квитка в будні – 100 гривень, у вихідні й свята – 150 гривень, дітям до 6 років – безкоштовно. Те, чи вдасться побачити левенят, передбачити складно, адже вони виходять із печери тоді, коли самі бажають. Проте в парку історії Землі достатньо інших цікавих локацій, які варті того, щоби їх відвідати.

Читайте також: Як працює кінологічний центр у Івано-Франківську

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору