Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

“Сьогодні це питання цивілізаційне”, – отець Іван Рибарук про дату святкування Різдва

Дискусія про те, коли святкувати Різдво, — 25 грудня чи 7 січня, точилася вже давно. Цьогоріч парафія Криворівні відзначатиме його в грудні.

Пише Інформатор.

Перехід на святкування за григоріанським календарем жителі Криворівні підтримали практично одностайно, розповідає отець Іван Рибарук у розмові з Іваном Харуком. Отець стверджує, що до змін поставились позитивно навіть не 100, а всі 200 відсотків парафіян, адже щороку сюди на службу й гуцульську коляду приїжджають люди з усієї України.

Отець погоджується з тим, що святкувати Різдво 25 грудня почнуть не одразу й, можливо, не всі, проте наголошує, що сьогодні ця дата — питання не конфесійне, а екзистенційне й цивілізаційне. За його словами, в грудні Різдво відзначає 200 мільйонів християн, а 7 січня — церкви, які орієнтуються на московський патріархат.

“Ця одностайність говорить про те, що оргпитання, які виникнуть, вирішаться самі собою. Колядники будуть колядувати від 25 грудня. Усі інші питання будемо вирішувати по ходу. Це не питання конфесії. Нам треба виходити з інформаційного поля москви. Ця війна показала, що московський патріархат не схаменувся. Вони перевзулися, сказали, що нібито відійшли від москви, але далі – зневага вселенського православ’я, невизнання нашої церкви”, – каже отець Рибарук.

Раніше у пресслужбі Православної Церкви України повідомили, що цього року парафії зможуть святкувати Різдво 25 грудня, якщо на це є бажання громади й рішення настоятеля.

Головне фото “Жити з мистецтвом”, фото — Інформатор Коломия

Читайте також: Міський голова розповів, якою буде новорічна ялинка цього року

 

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору