Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Ефективно й безпечно: як житель Франківська використовує в побуті сонячну енергію

Доки українці лише роздумують, чим ефективно замінити традиційні джерела енергії, щоби не залишатись без світла й тепла на час аварійних вимкнень, Ігор Шерепот вже кілька років користується сонячною енергією.

Розповідає Інформатор.

Захоплення в чоловіка розпочалось ще п’ять років тому. Каже, ним керувало не бажання економити електроенергію й тим паче не підготовка до аварійних відключень електроенергії — за проєктом стояв дослідницький інтерес. Все почалося із невеликої сонячної панелі, від якої заряджався павербанк, а згодом поступово переросло в цілу систему.

На зовнішній стіні будинку Ігор встановив сонячні батареї. Природна енергія збирається в акумуляторах і живить чи не всі електропристрої в помешканні. До загальної електромережі підключено лише великі побутові прилади, як холодильник і пральна машинка.

Вартість всієї установки нижча за вартість останнього айфону, проте конкретну ціну на цей момент визначити складно. Всі елементи чоловік купував у різний час, дещо вживане, дещо робив сам. Орієнтовно — не більш ніж тисяча доларів. Важливо зазначити, що павербанк і світлодіодні ліхтарики окуповуються досить швидко й служитимуть вам значно довше за ті ж свічки, які вроздріб значно дешевші, але й потрібно їх значно більше.

Наскільки ефективно використовувати сонячну енергію взимку?

Ігор розповідає, що це навіть ефективніше, ніж влітку, адже проміння падає на панель під прямим кутом, що дозволяє закумулювати більше електроенергії. Так, для роботи установки протягом трьох днів вистачає ресурсу, виробленого протягом одного сонячного дня. Панель не потребує догляду — вона може працювати й десять років, головне мати акумулятор, який збиратиме енергію.

Освітлювати квартиру свічками чоловік не радить — це й небезпечно, й дорого, й зовсім не ефективно. Натомість краще придбати павербанк і будь-які USB-ліхтарики. До прикладу, один ліхтарик за 15 гривень світить як три свічки. Це найпростіший і найбільш бюджетний спосіб. Якщо дозволяють фінанси, можна придбати зарядну станцію, якими зараз користуються військові. Ціни на зарядні станції EcoFlow на офіційному сайті стартують від 17 тисяч гривень залежно від потужності акумулятора. Дешевший спосіб — придбати вживаний автомобільний акумулятор, який треба буде зарядити від електромережі, й підключати до нього світлодіодні стрічки.

Читайте також: Як сьогодні вимикатимуть світло на Прикарпатті | погодинні графіки

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору