Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Книга на вихідні. “Українська демонологія”

Чим зайнятися, коли нема світла? Ми пропонуємо вам почитати книгу – нове видання “Українська демонологія” й познайомитися, хто цього ще не зробив, з фольклором. 

Інформатор розповідає про книгу.

“Українська демонологія” вийшла друком нещодавно у видавництві “Стилет і Стилос”. Нам вдалося придбати книгу зовсім свіженьку – одразу з друку.

Про що у книзі? Тут містяться уривки “Світогляду українського народу” Івана Нечуя-Левицького (ви його знаєте за повістю “Кайдашева сім’я”, а він ще й фольклор та етнографію досліджував), книги “Чаклунство, документи, процеси, дослідження” історика, етнографа Володимира Антоновича та “Нарису української міфології” фольклориста, етнографа, перекладача Володимира Гнатюка.

Багато у книзі про демонологічних істот – мавок, русалок, домовиків, песиголовців, вовкулак та інших персонажів.

“В Україні розказують, що мавки живуть в лісах, а на Галичині розказують, що мавки живуть у Карпатах у печерах і ввечері виходять на гори, пустують і танцюють. Вночі вони плавають по воді в річках, озерах, хлюпаються в криницях. Де танцюють мавки, там трава росте лучче й густіше”, – пише Нечуй-Левицький.

А Гнатюк розповідає, що мавки прядуть крадений льон, тчуть, і з вибіленого полотна шиють одяг. Вони не злобні, щонайбільше зваблюють хлопців до себе на танці. Знали?

Антонович теж пише про цікаве. Йому часто траплялися документи, які стосувалися підозр у чаклунстві. Невже у нас були чаклуни? Як цікаво! Про це прочитаєте у книзі.

Ілюстрації виконала Тетяна Панова. У їх створенні використали матеріали проєкту “Carpatian cult”.

Книга не велика – 168 сторінок. Але ж яких! Тут чудове оформлення та ілюстрації.

Читайте також: Книга на вихідні: “А потім прийшов Цезар…” Алекса Хавра.

 

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору