Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

“Стоп домашньому насильству” — в Івано-Франківську розпочалася Міжнародна акція

Сьогодні, 25 листопада, в Івано-Франківську розпочалася Міжнародна кампанія “16 днів проти насильства”. До акції долучилися поліцейські Франківщини, представники правової допомоги, власники шелтерів для постраждалих від насильства та інші організації.

Пише Інформатор.

Мета акція — проінформувати населення, що робити і куди звертатися у випадку, якщо потерпіли від насилля.

Начальник сектору протидії домашньому насильству відділу превенції Івано-Франківського районного управління поліції Дмитро Мах розповів, що з початку року надійшло більше 1200 повідомлень про домашнє насильство в сім’ї. Працівники поліції реагують на повідомлення та далі проводять відповідну роботу. Дмитро Мах зазначив, якщо людина потерпіла від домашнього насилля, насамперед їй потрібно звернутися в територіальні органи поліції або на лінію “102”. Тоді оператор приймає виклик і надає інформацію представникам поліції.

Жертвами домашнього насильства стають різні категорії населення: жінки, чоловіки та діти. Коли до поліції надходить звернення, правоохоронці визначають, що саме відбулося, хто кривдник і хто постраждала особа, якщо є діти, то забирають їх від кривдників. Якщо є певні обставини, насильника затримують згідно чинного законодавства. Правоохоронці також опитують учасників події, нерідко запитують сусідів чи інших свідків, визначають рівень небезпеки і тоді можуть скласти адмінматеріали.

Випадки домашнього насильства поділяють на 4 категорії:

  • психологічне  (стусани, принижування, ненормативна лексика, погрози)
  • фізичне (нанесення тілесних ушкоджень, штовханина)
  • сексуальне (насильниці дії сексуального характеру)
  • економічне (коли обмежують користування певним майном, виганяють з дому)

Як зазначає Дмитро Мах, останній випадок насильства став більш поширеним з початку року.

Про те, як проводиться інформаційна кампанія щодо домашнього насильства, розповіла начальниця відділу зв’язків з громадськістю управління патрульної поліції Олександра Бабецька:

“Спочатку ми розповідаємо, куди потрібно звертатися, про те, що не треба боятися. Також маємо тести на стосунки, де людина може прочитати та одразу проаналізувати чи є в них проблеми в стосунках. Тоді можна зрозуміти чи потрібна допомога. Далі необхідно звернутися у відповідні органи”.

Державна гаряча лінія з попередження домашнього насильства: 1547

Національна гаряча лінія Ла Стража з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації: 116123

Поліція: 102

Швидка медична допомога: 103

Акція проводиться на Вічевому майдані. Можна підійти, взяти буклети та поспілкуватися з представниками відповідних органів та організацій. Пам’ятайте, що про домашнє насильство не можна мовчати. Адже така проблема може нашкодити вашому здоров’ю та вашому життю.

 

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору