Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Скільки електроенергії споживають новорічні ялинки?

Цього року принаймні десять обласних центрів України не будуть встановлювати новорічні ялинки. Про доречність чи недоречність головного символу свята на міській площі тривають дискусії, зокрема й через необхідність економити електроенергію.

Скільки ж споживають ялинки в центрі міста, розповідає Інформатор із посиланням на Forbes Україна.

Директор компанії “Люм’єр Україна” Анатолій Фостик розповідає, що минулорічна 14-метрова ялинка в Маріуполі, мала таку ж потужність, як і звичайний електрочайник. Протягом останніх двох десятків років “Люм’єр” виготовляє новорічні ялинки та ілюмінацію для більшості українських міст. Маріупольська ялинка споживала 1,5 кВт-год та 6 кВт-год у режимі вмикання/вимикання протягом шести вечірніх годин. Більша ялинка, наприклад заввишки 18 м, споживає 2,5 кВт-год.

За його словами, що вище дерево, то більша гірлянда для нього потрібна. 20-тиметрова гірлянда споживає 8 Вт-год, але за роботи в режимі вмикання/вимикання цей показник може зменшитися до 3 Вт-год.

«Якщо взяти середню квартиру у Києві (споживає 400 кВт-год на місяць), споживання ялинки, що працює 24 години, дорівнює еквіваленту 10–20 квартир чи двом-пʼятьом постійно увімкненим бойлерам або електрочайникам. Якщо ялинку вмикатимуть вісім годин на добу – відповідно, утричі менше» – каже старший аналітик Dragon Capital Денис Саква.

У середині 2000-х більшість українських міст замінили традиційні гірлянди з ліхтариками на ілюмінацію зі світлодіодними елементами, яка споживає в чотири-п’ять разів менше електроенергії.

Заступниця голови КМДА Ганна Старостенко розповідала, що можливий варіант живлення ялинки за допомогою генератора. Анатолій Фостик каже, що на один вечір ялинкової ілюмінації вистачить одного генератора на 10 кВт. Подібні апарати споживають 2,5–3 л пального на годину, тож пʼять годин роботи гірлянд коштуватимуть приблизно 750 грн. Також він додає, що один роликовий гриль у ятці з хот-догами споживає стільки ж енергії, як і ціла ялинка. Таким чином електроенергію краще зекономить відсутність святкового ярмарку навколо новорічного дерева, аніж відсутність ілюмінації.

Читайте також: Міський голова розповів, якою буде новорічна ялинка цього року

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору