Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Чому в одних франківців є світло, а в інших – нема | пояснення обленерго

Директор філії АТ “Центральна” “Прикарпаттяобленерго” Ігор Пархуць пояснив ситуацію з електропостачанням на Прикарпатті, зокрема, звернув увагу на поширене питання мешканців – чому в одних є світло, а в інших – нема. 

Повідомляє Інформатор

З його слів, зараз ситуація електромережі – контрольовано-складна. Ліміт для області на сьогодні становить 282 МВт, це покриває лише 59% необхідного навантаження. Для порівняння – у звичайний режим область споживає близько 450-480 МВт.

“Ми розуміємо, що на ті 282 мегавати, які ми можемо споживати, у нас найперше є критична інфраструктура, яка взагалі не вимикається. Тобто, там приблизно 25% від усього споживання. Це те про, що ви кажете, що у когось є живлення, а у вас немає. Ситуацію можна дуже просто пояснити: у нас вимикаються лінії 10 кіловольт. Кожна лінія йде від відповідної високовольтної підстанції. Якщо на тих високовольтних підстанціях розміщена критична інфраструктура – котельня, лікарня, насосна станція – та лінія вже не вимикається. Ми не можемо витягнути насосну станцію чи котельню і підключити її до головної підстанції. Технічно це неможливо. Розуміємо, що на тій лінії, окрім об’єктів критичної інфраструктури є й “енна” кількість житлових будинків. Звісно, що ми їх не вимикаємо, бо не можемо зробити цього технічно. А всі інші споживачі, підприємства чи населення вимикають відповідно до графіків”, –  сказав Ігор Пархуць.

До теми: Чим займаються франківці, коли немає світла | опитування.

У мить, коли мешканці вмикають усі прилади, ситуація стає критичною. Так, починають горіти щитові, обладнання на підстанціях. На їхній ремонт іде багато часу. Тож жителів просять свідомо використовувати електроенергію.

“Це все бачить і диспетчер НЕК “Укренегро” – як різко стрибає навантаження, і генерація не встигає забезпечити споживання, яке йде. І дає зворотну вказівку обмежити споживання і застосовувати графіки аварійних відключень, окрім графіків погодинних вимкнень. Якщо ми все включимо, то диспетчер НЕК знеструмить всю область”, – додав він.

Малим підприємцям Ігор Пархуць порадив подбати про альтернативні джерела енергії.

Читайте також: Що робити франківцям у випадку блекауту | корисні локації та поради.

 

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору