Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Частина українських водіїв несвідомо “шпигують”, допомогаючи рф

15 % водіїв нашої держави продовжують користуватися російськими додатками «2-GIS» та «Яндекс Карты и Навигатор» через VPN. Ці додатки працюють на користь рф та контролюється державою-агресором. 

Пише Інформатор, посилаючись на Inform Napalm.

За допомогою цих програм російський уряд в онлайн режимі продовжує отримувати інформацію про ситуацію на українських дорогах, проїзд військової техніки та навіть входи й виходи до будь-якого будинку.

Кожен 7 водій користується цими додатками задля поїздок різними українськими містами.

Об’єднання перевізників неодноразово зверталось до РНБОУ, МВС та СБУ аби їх роботу було заблоковано на території України, однак, крім листів на адресу магазинів мобільних додатків дії відповідних структур поки не йдуть.

Російські автонавігатори «2-GIS» та «Яндекс Карти і Навігатор», попри санкції та тотальне вигнання з України російського бізнесу, досі є доступними для завантаження та активно використовуються через VPN. Застосунки отримують та можуть передати величезну ку=ількість інформації про наші міста, включаючи об’єкти критичної інфраструктури, переміщення військових чи місця скупчення людей.

Водій може і не здогадуватися про те, що став шпигуном. Для того, аби передати інформацію, користувачеві просто треба проїхати повз ці об’єкти з увімкненим навігатором.

За даними «Асоціації відповідальних перевізників», найбільше російських додатків встановлено у телефонах автомобілістів у Харкові, Одесі чи Дніпрі. Таких користувачів там від 42% до 58%.

Що стосується самих застосунків, то з App Store та Google Play на сторінці додатка «2-GIS карти і навігатор офлайн» раніше можна було дізнатись, що розробником додатка є зареєстрована в ОАЕ компанія Urbi Gulf FZ-LLC. Станом на сьогоднішній день його не можна завантажити на території України. Проте закордоном такі обмеження не існують. а якщо увімкнути на телефоні VPN, то російських шпигунів можна буде без перешкод встановити на власний гаджет.

У Політиці конфіденційності, яка є у вільному доступі, вказали про те, що обробку персональних даних здійснює кіпрська компанія 2GIS LOCAL SEARCH LIMITED. Її основні бенефіціари, за даними “Асоціації відповідальних перевізників” – громадянин Росії Олександр Сисоєв та державний Сбербанк Росії. Окрім цього, головний офіс компанії ТОВ “ДубльГіс”, що надає право безкоштовно користуватись 2-GIS, розташований в російському в Новосибірську.

Крім того, у червні 2020 року 72% акцій компанії-виробника застосунку придбав той самий Сбербанк, ще 3% її акцій належить ТОВ «О2О Холдинг» — спільному підприємству «Сбербанку» і Mail.ru Group. Є навіть сайт, де збирають інформацію про розташування організацій, висотність будівель та входи і виходи з них.

Тож, будь ласка, не встановлюєте жоден з цих додатків на смартфон. Кращеи переходьте на альтернативні застосунки – Google Maps або Карти від Apple.

Читайте також: Водії знову можуть їхати по Бельведерській. Вулицю відкрили після ремонту.

 

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору