Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Марцінків – енергетики. Хто кого “перебатлив” насправді

Міський голова Руслан Марцінків “побатлився” з енергетиками. На одній із нарад він сказав, мовляв, у місті вимикають світло бідним, а багатим – ні. Енергетики завдали удару у відповідь  відповіли на цей закид в ефірі того ж таки радіо. А може міський голова керувати обленерго? Дивлячись на коменти деяких користувачів фейсбуку – так. А як насправді?

А насправді – ні (спойлер). Інформатор пояснює чому.

Що сказав мер енергетикам на оперативній нараді?

”Мені складається враження, що виключають тільки бідних, а багаті всі зі світлом. Це несправедливо. Скажімо, мікрорайони БАМ, Набережна – їх постійно виключають. А там, де живуть багаті, гуртожитки, де живуть правоохоронці, інші – їх не виключають. Чому така несправедливість? “. 

Сьогодні в ефірі на радіо голова знову згадав про розмову з енергетиками.

“За останній час я дуже жорстко спілкуюся з енергетиками, з керівництвом енергетиків, бо прості енергетики все роблять для того, аби була електроенергія. Я спілкуюся про справедливість і про те, що можна зробити так, щоб людям було більше світла і вирівняти справедливий графік. На мою думку, не завжди ця справедливість є”, – сказав він. Мер додав, що його дивує вимкнення котелень і водонасосних станцій.

Що відповіли енергетики?

За словами технічного директора “Прикарпаттяобленерго” Олега Сеника, у компанії не знають, де багаті, однак:

“Я знаю, за якими принципами формуються наші графіки, які райони, і де ми вимикаємо. До графіків вимкнень ми маємо право включати всіх споживачів, крім тих, хто на лініях, що й об’єкти критичної інфраструктури. У центрі міста є такі об’єкти, які не можна вимикати, тож частина будинків не вимикається. Це об’єктивна реальність, яка є, так і буде. У рішеннях щодо формування графіків лежать чисто технічні речі”, – сказав він.

Чи керує міський голова “Прикарпаттяобленерго”? Чи має він на вплив на компанію? НІ.

До речі, про це він говорив:

“Ні я, ні міська рада графіки не складає відключення світла. Тому не знаю, чого одні будинки є в аварійних відключеннях, а інших не має і принцип нехай пояснює Прикарпаттяобленерго. В мене також нема світла годинами, а в сусідів є…Вуличне освітлення світить для безпеки руху, а не забаганка (відключали вуличне освітлення – збільшувалось кількість аварій)…”.

Хто дає вказівку вимикати світло й встановлює ліміти?

НЕК «Укренерго». Вказівка може надійти у будь-який час, що залежить від ситуації в енергосистемі України. Оператори систем розподілу мають негайно виконувати розпорядження.

“НЕК «Укренерго», компанія, яка за законодавством є відповідальною за баланс в енергосистемі країни. Фахівці компанії мають інформацію про усю генерацію, споживання та потреби, аналізують її щоденно та наприкінці доби доводять кожному обленерго граничну величину потужності, за яку переходити заборонено”, – пишуть енергетики.

Тож міський голова не може “сварити” енергетиків, бо вони не є підлеглі.

Сподіваємося, пояснення були вам корисні.

Фото взяті зі сторінки міського голови. 

 

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору