Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Тепло вдягайтеся та їжте: медики радять як уникнути переохолодження

Зимові прогулянки полюбляють за їхню особливу атмосферу. Але зараз треба особливо пильнувати своє здоров’я, адже на холоді можна застудитися. 

Пише Інформатор.

Отож, щоб потрібно аби не переохолодитися?

  • Багатошаровість одягу

Перший шар – спідня білизна, колготки, шкарпетки, термобілизна – краще обирати з легкої шерсті, поліестеру або поліпропілену. Не носіть бавовну в холодну погоду, адже вона вбирає вологу і утримує її біля тіла, від чого стає ще холодніше.

Наступний шар одягу може бути з флісу, шерсті або мікрофібри.

Обираючи останній шар, наприклад, куртку, керуйтесь практичними міркуваннями, а не модою. Одяг цього шару повинен бути з тканини, що водночас пропускає повітря і не пропускає дощ і вітер.

Одяг не обов’язково має бути грубим і сковувати рухи, головне – багатошаровість і просторість: між різними одежинами утворюється повітряний прошарок, який утримуватиме тепло.

  • А що зі взуттям?

Зимове взуття має бути із товстою підошвою: просторе, ідеальне за розміром та не стискає ногу, щоби підтримувати нормальний кровообіг.

  • Рукавиці та шапка – вірні супутники

Не залишайте відкритими кінцівки та голову: через долоні та оголену голову ви втрачаєте чимало тепла й можете захворіти.

  • Їмо перед прогулянкою

Щоб підтримувати нормальну температуру взимку, організм використовує більше енергії, тож і поповнювати її треба частіше. Їжте поживну та здорову теплу їжу. Із собою можна взяти термос із чаєм. Пам’ятайте, що алкоголь не зігріває взагалі, а дає лише уявне відчуття тепла.

  • Як зігрітися в укритті?

Прямуючи в укриття візьміть із собою ковдру, плед, каремат. Уникайте сидіння на голих поверхнях, навіть якщо на вас три шари теплого одягу.

  • Як не дати теплу втекти з домівки?

Щоб зберегти тепло вдома – ізолюйте приміщення. Найпростіше, що можна зробити самому – перевірити чи не тягне холодом із дверей та вікон, та за потреби утеплити їх. Також важливо пам’ятати: усе, що стоїть впритул до батарей перешкоджає розповсюдженню тепла.

  • Рух, рух, рух і ще раз рух!

Фізична активність – найкращий спосіб зігрітися. Навіть проста руханка на 15–20 хвилин допоможе побороти холод.

  • Чи допоможе грілка?

Так! Щоб зігріти постіль і зігрітися самому, можна налити гарячу воду в грілку або звичайну пластикову пляшку, замотати в рушник і покласти в ліжко. Під ковдрою грілка зігріватиме вас до ранку. Проте будьте обережні: надійно закрийте кришку та не притуляйтеся відкритими частинами тіла до грілки, аби не обпектися.

І обов’язково: дотримуйтеся правил пожежної безпеки та не використовуйте для зігрівання приміщення прилади, не призначені для цього. Зокрема, у жодному разі не використовуйте духову піч і газову кухонну плиту для обігріву будинку або квартири. Це може призвести до отруєння чадним газом.

Тож бережіть себе і своє тепло.

 

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору