Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Прикарпатці на СТО створили музей з портретами Шевченка

У селі Сопів на Прикарпатті на СТО експонують портрети Тараса Шевченка. Такий музей створила родина Дердюків.

Повідомляє Інформатор з посиланням на Суспільне.

У колекції родини Дердюків майже шість тисяч експонатів із зображеннями Тараса Шевченка. Це бюсти, вишиті картини, значки та портрети.

“Батько каже, що він виріс на віршах Шевченка. Ще з раннього віку захоплювався поетом. Він йому— дуже близький. А з 2008 року почав колекціонувати портрети письменника і більше його вивчати”, — каже власник автомайстерні Микола Дердюк.

Експонати купують або ж отримують як подарунки. Дещо надсилає діаспора. Всі експонати з різних років. Для родини найцінніша світлина, де бабуся Миколи Дердюка викладає з квітів портрет Тараса Шевченка. Це 1950-і роки.

“Тоді не можна було цього робити. Це зараз всюди Шевченка малюють. Але тоді люди цінували свободу, рівнялися на Шевченка, він писав про свободу. І для них це було цінно та важливо”, — каже Микола Дердюк.

Сюди приносять експонати військові та односельці. Так, один із чоловіків приніс картину.

“Він зайшов сюди і побачив багато Шевченків. Чоловік захотів, щоб його картина теж тут була. Сказав, що пасуватиме. Загалом люди переглядають всі картини — всім вони подобаються. Деякі фотографують і навіть роблять селфі. Перша реакція: “Ого, нічого собі, Шевченко, у вас тут ще кава і тепло”. Людям подобається тут сидіти і переглядати Шевченків”, — розповідає працівник СТО Степан Яцишин.

В автомайстерню приходять декілька десятків людей щодня.

 

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору