Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Як допомогти дитині подолати наслідки стресу?

На всі травматичні події діти реагують по-різному, але найчастіше вони не можуть висловити те, що їх турбує. Як батьки можуть допомогти їм?

Пише Інформатор із посиланням на Департамент охорони здоров’я Івано-Франківської ОВА.

Найперше завдання — стабілізувати власний психологічний стан. Тут діє те саме правило, що й у літаку: спочатку кисневу маску на себе, потім — на дитину. Як допомогти собі? На найбільш базовому рівні для покращення самопочуття пийте достатньо води, налагодіть ваш режим сну, більше гуляйте пішки, робіть ранкову зарядку чи займайтесь іншим видом спорту, який вам до душі.

Варто виявляти особливу увагу й піклування про свою дитину. Так, почуття базової безпеки відновлюється за допомогою часу, який ви проводите разом: зіграйте в настільну гру, почитайте разом чи приготуйте щось. Хорошим методом є обійми, підтримка зорового контакту, рухливі ігри у дворі.

Обов’язково говоріть із дитиною. Кажіть, що приймаєте й любите її такою, якою вона є. Також фахівці радять виконувати з дитиною спеціальні антистрес-вправи.

Важливо налагодити близький контакт із дитиною. Для цього щодня давайте дитині можливість виговоритись. До прикладу, це можуть бути 15 хвилин, коли ви уважно слухаєте її, не перебиваєте й не критикуєте. Говоріть про те, що засмучує, дратує чи ображає. Щодня робіть щось, що порадує вас обох: перегляньте мультфільм, прогуляйтесь, пограйте в улюблену гру тощо.

Читайте також: Треба бути гнучкими: як психологічно подолати період вимкнень світла | відповідь фахівчині

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору