Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Прогулянка вулицею Страчених Націоналістів

Ця вулиця сьогодні названа на честь 27 націоналістів, страчених тут у 1943 році. Раніше вона мала ім’я Берка Йоссельовича, повстанця й офіцера. 

Розповідає Інформатор.

Довжина цієї вулиці — всього 100 метрів. Від 1860-х вона була названа на честь Берка Йоссельовича, єврея за походженням. Він був учасником повстання Косцюшка проти росіян у 1794 році, згодом став полковником під час захисту Варшави від суворовських загарбників, а ще пізніше — офіцером польських військ у складі армії Наполеона. Загинув Берк Йоссельович у бою з австрійцями в Західній Галичині в 1809 році.

Сьогоднішня назва вулиці — пам’ять про страту 27 членів ОУН, розстріляних тут 15 листопада 1943 року.

14 лис­то­пада 1943 року в Станіславсь­ко­му театрі відбу­лася прем’єра опе­рети Я. Бар­ни­ча «Шаріка». Близько 17.30 до залу ввійшли гес­тапівці, пе­рек­ри­ли всі входи і ви­ходи, наказали припинити виставу й обшукали зал. При обшуку знай­шли два пістолі і гра­нати. Тим часом у ко­ридорі те­ат­ру про­луна­ли постріли, од­но­го есесівця було по­ране­но. Тоді гестапо зат­ри­мало майже 100 осіб. 27 із них осіб за­суд­или до стра­ти й вбили 15 листопада о 13.30, під стіною си­наго­ги.

Цій страті також присвячено восьмий розділ роману Юрія Андруховича “Коханці Юстиції” — “Сансара”, або Заколот ангелів”.

На цій вулиці знаходиться синагога Темпель, а біля неї — пам’ятник страченим націоналістам, який встановили в 2003 році.

Читайте також: Фактично ровесниця Франківська. Прогулянка вулицею Тринітарською

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору